Készült: 2020.02.25.15:23:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

222. ülésnap (2009.09.21.), 56. felszólalás
Felszólaló Csampa Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:56


Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSAMPA ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Országszerte egyre többen vélik úgy, hogy a BKV végkielégítési ügyei csak a jéghegy csúcsát jelentik. Maga Bajnai Gordon mondta egy televíziós műsorban, hogy a kormányzati szférában is történtek, történnek hasonló szabálytalanságok, megkérdőjelezhető pénzmozgások.

Természetesen az már önmagában is felháborító és abszurd, hogy a miniszterelnök - mint aki a Holdról érkezett volna -, beszél így a saját maga által irányított kormányról, de az még elkeserítőbb, hogy ezzel talán még egyet is érthetünk.

Ajánlom Bajnai Gordon figyelmébe is az Állami Számvevőszék által írt beszámolót, amely a Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetésének végrehajtása kapcsán íródott. Erről az időszakról is lesújtó véleményt ír az ÁSZ. Az általában rendkívül diplomatikus jelentés szerint a HM 2008. évi beszámolója a számviteli törvény, továbbá annak végrehajtásáról szóló kormányrendelet előírásainak korlátozottan felel meg. Az ÁSZ megállapította, idézem: "A külső személyi juttatások előirányzat terhére szabálytalanul fizettek ki 45,5 millió forint jutalmat külső foglalkoztatottak részére; a dologi kiadások esetében az ellenőrzött tételeknél előfordultak fedezet nélküli kötelezettségvállalások, ellenjegyzések és nem cél szerinti felhasználás is 69,2 millió forint értékben. A karbantartási, kisjavítási szolgáltatások kiadásai között 74,4 millió forintot karbantartási díj címén számoltak el úgy, hogy az nem a HM igazgatási jogkörébe tartozó eszközökre vonatkozott. Egyéb üzemeltetési, fenntartási, szolgáltatási kiadások sorban szereplő összegből 9,4 millió forint cél szerinti felhasználását nem támasztották alá. A kötelezettségvállalással terhelt előirányzat-maradvány összegéből 7,9 millió forintra nem volt fedezet."

Ha ezeket a kifizetésekben szereplő forintokat összeadjuk, 206,4 millió forint szabálytalan felhasználásáról beszélhetünk. Úgy tűnik tehát, hogy a szabálytalan milliós jutalomkifizetések, törvényellenes, fedezet nélküli kötelezettségvállalások immár összeforrnak a Gyurcsány-Bajnai kormányok és a Magyar Szocialista Párt nevével is.

Tisztelt Miniszter Úr! Kérem, részletezze a külső munkatársaknak szabálytalanul kifizetett 45,5 millió forint jutalomösszeggel kapcsolatos véleményét. Hány külsős munkatársnak fizettek ki jutalmat, milyen jogcímen, s fejenként mekkora összegről van szó? Kérem, számoljon be a fedezet nélküli 69,2 millió forintnyi kifizetésről. Hová tűnt a pénz? Mi lett a sorsa annak a 74,4 millió forintnak, amit javításokra, karbantartási munkákra fizettek ki úgy, hogy nem a HM igazgatási jogkörébe tartozó eszközökről van szó?

Várom megtisztelő válaszát. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai