Készült: 2020.02.19.23:51:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

161. ülésnap (2008.10.06.), 188. felszólalás
Felszólaló Csampa Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSAMPA ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt az utóbbi két évben két ízben is módosította a kormány, illetve a parlament. A módosítások leglényegesebb elemeit kizárólag a parlament kormányzati többsége fogadta el.

A 2006 novemberében elfogadott módosítás lényeges eleme a korhatár alatti nyugdíjasok jövedelemkorlátozása, amely a következőképpen alakult: 2008. január 1-jétől előrehozott öregségi nyugdíjban, csökkentett előrehozott nyugdíjban és bizonyos értelemben rokkantsági nyugdíjban részesülő személyek nyugellátását szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas személy az adott évben a legkisebb munkabér tizenkétszerese fölötti jövedelmet ér el. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy aki 2008 augusztusában elérte a bruttó 828 ezer forint jövedelmet, annak a következő hónaptól a nyugellátás folyósítását szüneteltetni kell az év hátralévő hónapjaiban. A következő esztendő január 1-jétől a nyugdíj folyósítása folytatódik, mert a keresetkorlát is újraindul. A törvénymódosítás 2010. január 1-jétől ezt a keresetkorlátozást kiterjeszti minden 62 év alatti saját jogú nyugellátásban részesülő személyre. Tehát aki 1948. január 1-je után született és előrehozott öregségi nyugdíjban, csökkentett előrehozott nyugdíjban, szolgálati nyugdíjban, korengedményes nyugdíjban részesült, annak belép a mindenkori legkisebb munkabér tizenkétszeresének jövedelemkorlátja.

Meglátásunk szerint a törvényi szigorítások alkotmányossági kontrollt kívánnak, illetve a 62 év alatti nyugellátásban részesülőket és munkáltatóikat a fekete-, illetve a szürkegazdaság irányába terelik. A Fidesz-KDNP frakciószövetség úgy gondolja, hogy az új szabályok rendkívül hátrányosan érintik a hivatásos állományból nyugdíjba vonulókat.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérem, részletezze, hogy 2010-től az új szabályok miként érintik a hivatásos állományból nyugdíjba vonulókat, ha a nyugdíjuk mellett munkát vállalnak. Ugye, nem ez a kormány célja, hogy a feketefoglalkoztatás felé akarja terelni a szolgálati nyugdíjban részesülőket?

Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a Fidesz padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai