Készült: 2020.02.23.11:22:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2008.06.02.), 242. felszólalás
Felszólaló Csampa Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:47


Felszólalások:  Előző  242  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSAMPA ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Asszony! Rába képviselőtársam úgy fogalmazott, hogy minőségi változás a honvédelemben. Én ezt a mondatot úgy szeretném továbbfolytatni, hogy minőségi változás a honvédelmi vezetésben is. Azért mondom mindezt, mert ez a vezetés, úgy látszik, ahogy Nyitray képviselőtársam is megfogalmazta, már egy kompromisszumkész vezetés. Azért kell, hogy ezt hangsúlyozzam, mert az elmúlt négy évben sajnos az előző honvédelmi vezetés nem volt nyitott erre a kérdésre. Azt gondolom, és ezek a tények, hogy amikor az ellenzéki képviselőtársaim bármilyen szinten próbálkoztak jobbnál jobb javaslatokkal, sajnos ezek mindig elvéreztek azért, mert ellenzéki javaslatok voltak, és zsigerből nem támogatta az akkori honvédelmi vezetés.

Ezzel szemben a mostani tekintetében azért fejeztem ki úgy, hogy ez már egy minőségi honvédelmi vezetés az előzőhöz képest, hisz a kompromisszumkészségek abszolút megmutatkoznak. Megmutatkoznak akár a misszióval kapcsolatban, akár a napközben elfogadott C-17-es programmal kapcsolatban, és mindazon ötpárti egyeztetésekben, amelyeket a honvédelmi tárca folyamatosan lefolytat az ellenzékkel. Úgy gondolom mindenféleképpen, ami a honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén is megfogalmazódott, hogy most eljutottunk egy olyan pontra, hogy az úgynevezett önkéntes tartalékos rendszer tekintetében mindenféleképpen felülvizsgálat szükségeltetik.

(21.40)

Az önkéntes, tartalékos rendszerről Simicskó képviselőtársam mint előterjesztő bőven beszélt, mindazokról a kedvezményekről, juttatásokról pró és kontra, akár a programban részt vevőkkel, akár pedig a gazdasági szereplőkkel kapcsolatban.

Ahogy az államtitkár asszony is megfogalmazta, maga a tárca is már készül, hisz ez a javaslat, mondhatjuk úgy, több mint két és fél hónapja már benn van a parlament asztalán, háttéregyeztetések, ötpárti egyeztetések azért folytak ebben. Mindenféleképpen üdvözlendőnek tartom azt, hogy a tárca ennek megfelelően csak azért, hogy még idén ebből valamilyen jelentés elkészüljön, idén még legyen valamilyen olyan rendszer, akár országgyűlési határozat, akár a honvédelmi törvénynek megfelelően beleillesszük, hogy már akár a következő évi költségvetésben is akár nevesítve már tudjon szerepelni ez az önkéntes, tartalékos rendszer, illetve a mostani erőnek a kiegészítése.

Úgyhogy mindenféleképpen azt tudom mondani, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség támogatja az országgyűlési határozatot, továbbra is készek vagyunk mindenfajta egyeztetésekre, finomításokra, akár hangszerelésre, amennyiben a kormány, illetve az előterjesztő képviselő úr is igényli. Mi bármikor állunk rendelkezésükre.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  242  Következő    Ülésnap adatai