Készült: 2020.02.27.19:01:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

115. ülésnap (2007.11.28.), 10. felszólalás
Felszólaló Csampa Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:19


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSAMPA ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Reagálva Keleti György képviselőtársam felszólalásának az első részére, azt gondolom, hogy örömmel nyugtázzuk, és fogadjuk el azt, ha a frakció, mármint a szocialista frakció megpróbál egy picit a kormány irányába nyomást gyakorolni a tekintetben, hogy a törvényjavaslatok időben kerüljenek be, időben kerüljenek a futárpostához, és időben kerüljenek a frakciókhoz, illetve a képviselőtársaimhoz. Ezáltal gyakorlatilag elhárítjuk azt az akadályt, hogy esetlegesen az ellenzék úgy mondjon nemet vagy egy tartózkodást egy sürgősségi tárgyalásba vételhez, hogy gyakorlatilag tudjunk róla, illetve tájékozódást kapjunk időben.

A másik, amire még reagálni szeretnék, a költségvetési szavazásokkal kapcsolatos. Azt gondolom, hogy Keleti képviselő úr nem most kezdte a pályafutását mint országgyűlési képviselő, nagyon jól tudja, hogy ez a költségvetési időszak mindig arról szól, főleg az első üteme a költségvetésnek, hogy képviselőtársaim megpróbálják a saját ágazataikon belüli erőpozíciókat gyakorlatilag erősíteni. Ha úgy nézzük, akkor vannak olyan képviselőtársak, akik a honvédelem területéről szeretnének elvonni, mondjuk, a mentőszolgálatnak, vagy vannak olyan képviselőtársaim, akik az önkormányzatnak. Azt gondolom, ezt nem lehet felróni a képviselőtársaimnak, már csak azért sem, mert a képviselői jogállásról szóló törvény is megadja nekik ezt a szabadságot, ezt a lehetőséget. Ha ebben a tárgykörben gondolkozunk, és megnézzük magát a szakmát, és ha szakbizottságnak nevezzük magunkat, akkor a szakbizottságban egyik olyan módosító javaslatot sem támogatta az ellenzék, amelyik kifejezetten elvett volna a honvédelmi tárcától, csak az igazsághoz hozzátartozik ez is, és gondolom, hogy a korrektség mindenféleképpen ebben a kérdésben eléggé egyértelmű.

Maga a törvénytervezet, amit államtitkár asszony a bevezetőjében elmondott, illetve amit a honvédelmi és rendészeti bizottságban is megtárgyaltunk, több technikai, illetve tartalmi elemet is tartalmaz. Ha a szerződéses katonákról beszélünk, illetve magáról a hivatásos állományról, akkor abban nincs vita sem ellenzék, sem kormánypárt között, illetve a frakció és képviselőtársaim között, hogy az élet- és munkakörülmények javítása a Magyar Honvédség kötelékén belül egy fontos dolog. Azt gondolom, ha megnézzük az ellenzéki módosító javaslatokat és az elmúlt időszakot is, akkor minden esetben és minden tárgykörben gyakorlatilag ezt a javaslatot tettük le, és azt gondolom, hogy mindenfajta olyan ötpárti egyeztetés során, amin mi részt vettünk, mindig konstruktívan álltunk hozzá, hiszen gyakorlatilag a Magyar Köztársaság biztonságáról beszélünk.

Keleti képviselőtársam, illetve az államtitkár asszony is felsorolta azokat a bekezdéseket, amelyeket nem szeretnék újra felsorolni, hogy melyek azok a pontok, amelyek markánsan gyakorlatilag változtatásra kerülnek. Mindenféleképpen szeretném én is kihangsúlyozni azt, hogy mi is egy módosító javaslattal fogunk élni a miniszteri rendelettel kapcsolatban, mert mi is azt érzékeljük, hogy van egy olyanfajta lyuk a rendszerben; pontosítunk egyfajta részt, hogy nem miniszteri rendeleteket, hanem az ágazati stratégiákat kell kidolgozni. Hiszen ágazati stratégiákról beszélt Keleti képviselőtársam is akkor, amikor akár a gazdasági, akár az egészségügyi tárcát említette. Ennek a kidolgozása várat magára, ugyanis ha megnézzük, akkor 2002 óta mi fontosnak tartjuk, hogy legyen egyfajta ilyen, akár törvényben, akár rendeletben, mert katasztrófák sajnos, vannak. Ha megnézzük a mostani környezetvédelmi jelentéseket, akkor sajnos, föl kell rá készülnünk mindenféleképpen. S hogy ez koncentrálódik, mondjuk, a honvédelmi miniszternél, az egy fontos dolog, mert innentől kezdve van egy olyan felelőse a tárcán belül is, aki gyakorlatilag, ha kell, akkor bármilyen szinten tudja irányítani a honvédség részéről, illetve befolyással tud élni a többi ágazat részére.

Azt azért még mindenféleképpen kiemelném, hogy maga a rendelet, illetve amik a törvényben pontosításra kerültek, a gyes, gyed, gondozások, s a többi, mind olyan kérdések voltak, amelyekre még államtitkár asszony is fölhívta a figyelmet az előző ciklusban is a honvédelmi bizottságon belül is, hogy valahol már ezeket a kérdéseket rendezni kell, a szerződéses állomány kérdését rendezni kell. Az, hogy a Honvéd Szakszervezet támogatja és több javaslatot megfogalmaz, kecsegtető és pozitív dolog, már csak abból a gondolatból is, illetve visszamenve a múltba, hogy sajnos, a szakszervezetek olykor-olykor nem lettek megkérdezve bizonyos törvények tárgyalásakor. Itt most nem kifejezetten a Honvéd Szakszervezetre utalok, de jelen pillanatban az, hogy a tárcának van egy ilyen jó kommunikációja, van egy jó beszélgetése vagy éppen együttműködése egy szakszervezettel, azt gondolom, ez is csak a katonák érdekeit szolgálja.

Az ellenzék nem lesz gátja olyan törvényjavaslat kidolgozásának a jövőben sem, ami esetleg bármilyen szinten a katonák élet- és munkakörülményeit javítaná, és azt gondolom, mindenféleképpen a jövőben erről kell akár ötpárti egyeztetéseket folytatni, vagy akár a honvédelmi és rendészeti bizottságban olyan kötetlen beszélgetéseket folytatni, hogy hogyan lehetne még jobbá tenni ezt az élet- és munkakörülményt.

Mi a honvédelmi és rendészeti bizottságban javaslatot tettünk a tárca részére, hogy január folyamán üljünk le, nézzük át a Hjt.-nek és a Hszt.-nek egy egységes módosítását. Ugyan tudjuk azt, és Keleti képviselőtársam is többször utalt arra, hogy kisebb módosításról van most per pillanat szó, de ha visszanézzük az elmúlt fél évet, elmúlt egy évet, azért a Hszt.-t kétszer-háromszor már módosítottuk valamilyen szinten. Jó lenne picit hétköznapi nyelven azt megfogalmazni, hogy gatyába rázzuk a gyereket, tényleg azt mondani, hogy a mostani kornak megfelelően, a NATO-szabványoknak, a hazai elvárásoknak, illetve egyéb EU-elvárásoknak megfelelően rendezni ezeket a kérdéseket, nem pedig ilyen kisebb apró módosításokban. Az ellenzék részéről mi nyitottak vagyunk ebben a beszélgetésben, várjuk a tárca megkeresését.

Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai