Készült: 2021.05.08.12:08:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

29. ülésnap (2002.10.30.), 8. felszólalás
Felszólaló Csizmár Gábor (MSZP)
Beosztás foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:03


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azt mondta ön a bevezető mondatában, hogy birkatürelemmel vette tudomásul a kormány a 3700 dolgozó számára a január 1-jétől történő felmondást. Szeretném önnek mondani, hogy ön meg pénzügyminiszterként birkatürelemmel vette tudomásul, hogy ebben a gyárban 4 ezer főt leépítettek az elmúlt kettő esztendőben. Ön mint pénzügyminiszter, birkatürelemmel szüntette meg kormányának több tagjával együtt a munkahelymegtartó támogatások rendszerét, amivel egy ilyen helyzetben lehetett volna reagálni.

Öntől mint volt pénzügyminisztertől elvárható, hogy tájékozódjék pontosan a székesfehérvári IBM ügyéről. Pontosan tudnia kell ugyanis, hogy nem az IBM, még csak nem is az IBM Storage, hanem ennek egyetlenegy gyártókapacitása, a merevlemezgyártó kapacitás szűnik meg, és azért szűnik meg, mert az IBM központjában hoztak egy ilyen döntést.

Ön felvetette azt a kérdést, hogy vajon mikor tudta meg a kormány, vajon miért így időzítették a bejelentést. A kormány október 22-én tudta meg szóbeli bejelentés formájában; aznap miniszteri biztost nevezett ki, és aznap intézkedési tervet fogadott el a helyzet rendezésére. Hivatalosan október 24-én tudta meg; akkor jelentették be ugyanis a munkaügyi központnál. Ezen a napon a kormány megnyitotta az IBM-nél azt az irodát, amely a dolgozók számára szakmai tanácsot ad, munkahelykínálatot, képzési kínálatot nyújt.

Ön pontosan tudja, hogy egy olyan cég esetében, mint az IBM, amelyiknek az éves árbevétele duplája a bruttó hazai terméknek, nem aszerint döntik el a cég központjában, hogy mikorra időzítenek egy ilyen gyárbezárást, hanem aszerint, hogy a tőzsdei papírok árfolyama hogyan mozog. Fogalmuk nincs róla, hogy Magyarországon egyébként önkormányzati választások vannak október 20-án.

Volt-e egyeztetés? Igen, volt: én személyesen jártam a gyár igazgatójánál, a gyár, illetve a Videoton szakszervezeteivel, a város vezetőivel tárgyaltam. Ebből adódik egyébként, hogy mind a képzési központ, mind a munkaügyi központ, mind pedig a városi polgármesteri hivatal munkatársai jelen vannak a cégnél, hogy a dolgozóknak tudjanak segíteni.

 

 

(9.20)

 

A győri Danone-nal természetszerűleg össze sem hasonlítható ez a döntés, három okból. Egyrészt nagyságrendekkel kisebb volt létszámban a győri Danone, másrészt egészen más ágazatban, harmadrészt nem egy gyár bezárásáról, hanem kapacitás áthelyezéséről volt szó. Ezt önnek mint volt pénzügyminiszternek, illene azért mégiscsak tudni.

Azt mondta, hogy nincs a kormánynak gazdaságpolitikája. Szeretném elmondani, hogy a kormánynak egy újonnan elfogadott beruházásösztönző politikája van az ilyen helyzetek elkerülésére, és természetesen van eszköze arra, hogy azonnal reagáljon, amikor ilyen nagy létszámleépítésről van szó, mert egyébként létszámleépítésről van szó, tekintettel arra, hogy a cég sem szűnik meg, hiszen váci gyáregysége tovább dolgozik.

Több cég jelentkezett, egyfelől hogy folytassa a termelést, másfelől hogy ezen a kapacitáson, ezen az infrastruktúrán új cég jöjjön létre, harmadsorban pedig hogy munkahelyet vegyen át, merthogy fejlesztésekkel újabb és újabb szakképzett munkaerőre van szükségük.

Úgyhogy a kormány az első pillanattól kezdve jelen volt az ügyben, jelen van, minden egyes dolgozóról gondoskodni fog, a szakszervezet és a cégvezetés tárgyalásai eredményesen haladnak, valószínűleg hétfőn alá fogják írni a megállapodást. Ebből adódóan a munkaügyi központ megkapja azokat az információkat és adatokat, amelyek alapján minden embernek személy szerint, lakóhelyéhez, szakképzettségéhez, eddigi munkájához igazodó módon tudunk javaslatokat tenni, hogy további életútja, állása, munkahelye hogyan alakuljon.

Egyszóval: volt pénzügyminiszter úr, képviselő úr, azt javasolnám, hogy kicsit alaposabban tájékozódjon az ügyben, ne üljön fel olyan kollégái, képviselőtársai megjegyzéseinek, akik munkahelyet életükben nem láttak, nem nagyon tudják, hogy mi a munka világa. Majd ha ők is tájékozódnak, mint Rogán Antal képviselőtársa, aki sajnos tegnap napirend előtt teljes mértékű tájékozatlanságáról adott tanúbizonyságot, tehát ha majd ön is és ő is tájékozódnak, akkor érdemes lesz megtárgyalni, de szakmailag az IBM ügyét, nem pedig politikai cirkuszt csinálni belőle, mint ahogy önök se csináltak politikai cirkuszt akkor, amikor ugyanennél a cégnél 4 ezer ember vált állástalanná.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai