Készült: 2020.05.26.15:47:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

275. ülésnap (2005.12.01.), 12. felszólalás
Felszólaló Gazdag János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Költségvetési bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 4:26


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GAZDAG JÁNOS, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt alelnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! A költségvetési és pénzügyi bizottság november 16-i ülésén tárgyalt a száz lépés program megvalósításáról szóló beszámolóról és az annak elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslatról.

Az előterjesztő képviselője szóbeli kiegészítésében elmondta, hogy a Gyurcsány-kormány által 2005 áprilisában meghirdetett száz lépés program alapján eddig 110 lépés került meghirdetésre. A meghirdetett 110 lépésből 43 esetében a jogszabályok már hatályba is léptek, további 43 lépés esetében a szükséges törvénymódosító javaslatok benyújtása az Országgyűlés részére megtörtént vagy hamarosan megtörténik. A többi lépés esetében az előkészítő munkák befejezés előtt állnak. Megállapítható tehát, hogy a beszámolóban szereplő lépések valóban megvalósultak vagy a megvalósuláshoz közel állnak. A beszámoló alapján bizonyítható, hogy a kormány nekilátott közös javaink ésszerűbb és igazságosabb elosztásának, az adócsökkentésnek, az egészségügy korszerűsítésének, a foglalkoztatás bővítésének, a családtámogatás átalakításának, a bürokrácia leépítésének.

A bizottsági ülésen az ellenzék nem tartotta eredménynek a száz lépés program megvalósítását, bár annak tényét nem vitatta. Szerintük csak az történt, hogy a kormány ellopta a németek ötletét, és azt választási célokra használja fel. A száz lépés program helyett a nagy rendszerek átalakításáról szóló törvényjavaslatok beterjesztését hiányolja. Az a vélemény elfogadható, hogy a száz lépés program megvalósítása a nagy rendszerek teljes átalakítását ugyan nem jelenti, de a választók érdekeit szolgáló nagyon fontos témaköröket érintenek, és a teljes átalakítás irányába hatnak, segítik azt. Pontosan ez a gondja az ellenzéknek a száz lépés programmal és annak megvalósításával.

A program megvalósításának keretében benyújtott törvényjavaslatok mindegyike a választópolgárok jelentős részének problémájára ad megoldási javaslatot, amit az érintettek értenek és jó néven vesznek, hisz ezeket egy az egyben nem lehet elutálni az ellenzék részéről, mert akkor szembekerülnének a választók akaratával. Jellemzően balról támadják a javaslatokat: miért nem több az adócsökkentés, miért nem több a családtámogatásra fordított összeg, miért kell öt évre elhúzni a nyugdíjak felzárkóztatásának programját, s a többi, s a többi. Jellemzően megszavazza az ellenzék a javaslatokat vagy tartózkodik, hiszen nem is tehet mást.

A nagy, átfogó törvényjavaslatok esetében azonban egészen más a helyzet, mindig lehet találni olyan momentumot a javaslatban, amivel meg lehet akadályozni a választók érdekeit szolgáló törvény meghozatalát, vagy el lehet odázni annak bevezetését. Mindkettőre van példa. Az önkormányzati törvény módosítása, a kistérségek helyének, szerepének, lehetőségének törvényi meghatározása érdekében beterjesztett javaslatot és mint kétharmados törvényt nem szavazta meg az ellenzék. A kórháztörvényt - amely a privatizáció beszabályozását célozta a betegek érdekében - kórház-privatizációs törvénynek titulálta, és természetesen elutálásra került. Vagy a felsőoktatási törvény újratárgyalása. Ebből az következett, hogy ha a Gyurcsány-kormány előre akart lépni programjának a megvalósításában - márpedig lépni akart -, akkor nem is volt más lehetősége, mint részletekben megvalósítani azt. A száz lépés program tulajdonképpen az ellenzék által kikényszerített cselekedetnek is tekinthető.

A költségvetési és pénzügyi bizottság többségi szavazással elfogadta és elfogadásra ajánlja a beszámolót és a határozati javaslatot. A Gyurcsány-kormánynak azt ajánljuk, hogy további lépéseket is tervezzen, mert a választók várják és üdvözlik az érdekükben tett lépéseket. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai