Készült: 2020.09.19.15:36:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

250. ülésnap (2012.12.17.), 316-320. felszólalás
Felszólaló Horváth István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  316 - 320  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Normál időkeretben kérek szót.

ELNÖK: Megadom a szót normál időkeretben, képviselő úr.

HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Nem az előterjesztők, hanem a Fidesz képviseletében az öt perc rovására kértem szót.

ELNÖK: Öné a szó, képviselő úr.

HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt kell mondjam, hogy se Gőgös képviselő úr, se Magyar Zoltán képviselő úr nem olvasta el a hegyközségi törvényt, mert ha elolvasták volna, akkor nem ezt a következtetést vonták volna le. Az előttünk lévő törvény a 17 évvel ezelőtti hegyközségi törvénynek a kiigazítása, illetve az aktualitások átvezetése. Azt gondolom, az idő azt igazolta, hogy az 1995-ben hatályba lépett hegyközségi törvény nem töltötte be a szerepét, hiszen 1995-ben mintegy 100 ezer hektár szőlőterület volt Magyarországon 320 hegyközséggel, jelen pillanatban pedig 65 ezer hektár szőlőterület van 121 hegyközséggel.

(22.00)

Tehát az a fajta csúsztatás, amit Gőgös képviselő úr mondott, hogy ez a borászatnak, illetve a szőlészetnek a megcsonkítása, nem igaz, hiszen kellett egy új hegyközségi törvényt pont azért létrehozni, hogy az a rossz tendencia, ami az elmúlt 17 évben kialakult, végre megálljon, és végre ne csökkenjen a magyar szőlő területe, hanem inkább nőjön.

Az is egy csúsztatás mind a két felszólalónál, hogy ez egy csúcsborászatokat érintő hegyközségi törvény. Ez abszolút a valósággal teljesen ellentétes, hiszen minden olyan, szőlészettel foglalkozó borosgazda, aki több mint ezer négyzetméteres szőlőterülettel rendelkezik, az már a hegyközség tagja lehet, tehát tudja érvényesíteni mindenféleképpen a szavazatát, illetve benne van az a maximum, az a szavazati maximum, ami gyakorlatilag meggátolja azt, hogy adott esetben egy nagy területtel rendelkező szőlősgazda egy egész hegyközség döntéseit befolyásolja.

Azt szeretném kérni a tisztelt képviselőtársaimtól, hogy ezt az alaposan előkészített, minden egyes szakmai szervezet által gyakorlatilag elfogadott, jóváhagyott és több héten keresztül átgondolt, átdolgozott hegyközségi törvényt támogassa a tisztelt parlament, hiszen ez a hegyközségi törvény szolgálja a jövő szempontjából a magyar borászat újra lábra állítását.

Kérem a tisztelt Házat, hogy támogassák a törvényjavaslatot. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  316 - 320  Következő    Ülésnap adatai