Készült: 2020.09.19.14:57:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2012.11.27.), 216. felszólalás
Felszólaló Horváth István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Most nem kívánnék számháborút folytatni Varga képviselőtársammal, hiszen ezt akár a bizottsági ülésen vagy a részletes vitában megtehetjük. Egyet nem vett figyelembe ezzel a példával, és ez nem volt példa, és kérem, hogy ennek tényleg nézzen utána, képviselő úr, hiszen magában a törvényben bent van a 10 százalékos limit. 10 százalékos limit! Ez nem azt jelenti, hogy ha elmennek szavazni, az ötvenszer egy hektár és az egy 50 hektáros, akkor az 50 hektáros lenyomja az ötvenszer egyhektárosat, hiszen a területi limit azzal a 10 százalékkal korlátozza az ő szavazatának a mennyiségét. Tehát ebből a szempontból, ha megengedi, akkor azt kell mondanom, képviselő úr, hogy a példa nem volt életszerű, illetve nem volt helyes.

A másik, amire szeretnék még utalni - ugyan az előbb volt időm, de mégsem mondtam el -, hogy szeretném felhívni a tisztelt képviselőtársaim figyelmét, hogy a szembeállítás nem azt jelenti, hogy aki drágábban adja el a bort, az úgymond csúcsminőség és aki az olcsóbban, az pedig rosszabb minőség. Azt gondolom, hogy Magyarországon jó szőlőből mindenki jó minőségű bort állít elő. Nem gondolnám azt, hogy a 300 forintos bor nem lenne jó minőség. Kiváló asztali borok vannak kiváló minőséggel. A csúcsbor és az asztali bor közötti különbséget nem az teszi, hogy mennyibe kerül, hanem az, hogy mennyibe kerül, az egy egyéb hozzáadott értéket ad, például akár a terméskorlátozás, akár a palack, akár a kiszerelés mértéke, akár az érlelés és egyéb dolgok.

Tehát nem szerencsés azt gondolni, hogy ami olcsó bor, az rossz minőség, ami drága bor, az meg a minőség. Azt gondolom, hogy Magyarországon minőségi szőlőből minőségi bortermelés folyik. Ebből a szempontból ez a törvény, meggyőződésem, hogy a magyarországi minőségi borokból ár-érték arányban megfelelő minőségű bor előállítását is támogatja, és nem lehet kettéválasztani, és nem szabad ebből úgymond csúcsborászatokat meg nem csúcsborászatokat szembeállítani, hiszen ez minden egyes szőlőtermelőnek és borkészítőnek az érdekeit képviseli.

Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai