Készült: 2020.10.02.01:24:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

202. ülésnap (2012.06.14.), 138. felszólalás
Felszólaló Horváth István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:42


Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! A Vidékfejlesztési Minisztérium elmúlt két évének munkáját értékelve elmondhatjuk, hogy a minisztérium jelesre vizsgázott. Legjelentősebb intézkedései és döntései az alábbiak voltak.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény, amely 2010. augusztus 1-jétől hatályos, lehetővé tette az idénymunka és az alkalmi munkavállalás feltételeit. 2011-ben megduplázódott az egyszerű foglalkoztatásban részt vevők száma. Létrejött a Nemzeti Földalapkezelő, amely az állami földek hasznosításáért felel. A kistermelő-rendelet módosítása, amely 2010. július 6-tól hatályos, megkönnyítette a kistermelőknek az élelmiszer-termelést, -feldolgozást és -értékesítést. Módosult a közbeszerzési törvény, így a kistermelők közvetlenül értékesíthetik termékeiket a közétkeztetésben. Módosítottuk 2010 augusztusában a jövedéki törvényt, lehetővé téve a szabad pálinkafőzést. Az illetéktörvény módosításával illeték- és adómentessé vált a családon belüli gazdaságátadás. A helyi termelői piacok működését egyszerűsítettük, módosult a vágópontok szabályozása a helyi termelés ösztönzése érdekében. A túlméretes mezőgazdasági járművek útvonalengedély nélkül használhatják az országos és a helyi közutakat.

A Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezte a kis serfőzdék fejlődése érdekében a jövedéki eljárásokkal kapcsolatos adminisztráció egyszerűsítését és jövedéki adójának mérséklését. 2011. augusztus 1-jén hatályba lépett az őshonos és veszélyeztetett állatokat tenyésztő új gazdák támogatását lehetővé tevő rendeletmódosítás. Kiszámíthatóbb lett a LEADER-csoportok finanszírozása. A külföldiek földvásárlási moratóriumát 2014. április 30-áig meghosszabbította az Unió. A kormány tárcaközi bizottságot állított fel annak érdekében, hogy felszámoljuk a zsebszerződéseket. Tanyaprogram indult el, amelynek célja a tanyarendszer korszerű megújítása. Elkezdődött 65 ezer hektár állami földterület haszonbérleti pályáztatása. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elindította a szociális földmunkaprogramot. Megalakult a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal, amely a termőföldtől az asztalig felügyeli az élelmiszerláncot. Dupla vizsgálat, dupla biztonság: bevezettük a másodlagos élelmiszer-ellenőrzést, a termékeket nemcsak az előállítás helyén, hanem a kereskedelmi láncok állomásain is vizsgálják.

Ezen intézkedéseknek köszönhető, hogy 2011 januárjában gyorsan reagált a kormány a sertésdioxin-botrányra, illetve 2011 májusában a Spanyolországból induló uborkabotrányra. Egyszerűsödtek az intervenciós felvásárlás és a raktárkiválasztás szabályai. Egyszerűsödött az árvíz és belvíz miatti vis maior bejelentés és az igazolás megszerzése. Módosítottuk az agrárpiaci rendtartásról szóló törvényt, amelynek köszönhetően a törvény garantálja a védelmet a gazdák számára, hogy vis maior esetén nem kötelesek a jó erkölcsbe ütköző terményértékesítési szerződések maradéktalan betartására. Elindult az agrár-forgóeszköz vis maior hitelprogram a gazdáknak. Bevezettük az agrár Széchenyi-kártyát, elindult a halastavi környezetgazdálkodási program. A kormány elfogadta a nemzeti vidékstratégiát, és meghirdette a Darányi Ignác-tervet. A parlament elfogadta a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumról szóló törvényt.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Ha visszatekintünk az elmúlt két esztendőre, megállapíthatjuk, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium komoly és tiszteletre méltó teljesítményt nyújtott, amelynek célja a nemzeti érdekek védelme és a vidéki Magyarország megsegítése volt. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai