Készült: 2020.07.07.05:37:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

235. ülésnap (2012.11.07.), 44. felszólalás
Felszólaló Cseresnyés Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSERESNYÉS PÉTER (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Lassan a közoktatási törvényről folytatunk vitát. Én szeretnék visszatérni inkább a mai témánkhoz, és Botka László felszólalásának egyik gondolatára szeretnék reagálni.

Azt mondta, hogy sajnos szerinte a lefelé való közelítés az átlaghoz lesz a jellemző, ha ez a módosítás és ez a rendszer bejön. Szerintem nem egészen így van ez, polgármester úr, képviselő úr, azért, mert a probléma, ahogyan Lipők képviselőtársam is mondta, benne van az oktatási rendszerben. Tehát akkor, amikor Révész Máriusz azt mondta, hogy jól járnak azok a fenntartók, amelyek szegényebb önkormányzatok, és azt mondta, azok felfelé fognak emelkedni, de ez nem azt jelenti, hogy a nagyobb önkormányzatoknak, amelyek egyébként nagyobb anyagi lehetőségekkel rendelkeznek, lefelé kell közelíteniük az átlaghoz. Megmondom, miért: azért, mert ahhoz, hogy azt a színvonalat el tudják érni az iskolák a nagyobb önkormányzatoknál, amit most fel tudnak mutatni, amúgy is benyúlt az önkormányzat a zsebébe, és tett hozzá nem kevés pénzt - ahogyan ön is az első felszólalásában mondta - az oktatás színvonalának a fönntartásához, tehát az önkormányzat hozzá tudott járulni, és hozzá is járult ehhez.

A nagyobb önkormányzatok ezt valószínűleg meg tudják tenni, és meg is fogják tenni ezután is. Tehát ilyen értelemben azt, amit Révész Máriusz mondott, hogy jól járnak a kisebb önkormányzatok, ez igaz lesz, és a nagyobb önkormányzatok által fenntartott iskolák is jól tudnak járni, mert a nagyobb önkormányzat hozzá tud járulni az oktatás magasabb színvonalához.

Én egyébként más problémát látok, amire nincs most időm, de a következő két percben el fogom mondani, a tekintetben, hogy a nagyobb önkormányzatok által fenntartott intézményekbe bejáró vidéki gyermekek hozzájárulása, az ő önkormányzatuk hozzájárulása mennyiben nem valósul meg manapság sem.
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai