Készült: 2020.07.05.00:17:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

218. ülésnap (2012.09.17.), 46. felszólalás
Felszólaló Cseresnyés Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:34


Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSERESNYÉS PÉTER (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A tanévkezdő rendezvények során sokat hallhattunk arról, hogy a pedagógusok helyzetének javítása milyen kiemelten fontos cél, és hogy ennek érdekében milyen változások, milyen intézkedések várhatóak 2013 szeptemberétől. Sokat hallhattunk a későbbiekben tervezett változásokról, a 3 éves kortól kötelező óvodáztatásról, az egész napos iskoláról, a mindennapos testnevelésről és más, a gyermekeket, tanulókat érintő, már bevezetett vagy hamarosan hatályba lépő változásokról is.

Jó lenne azonban többet hallanunk a harmadik fontos szereplőről, a szülőről, aki a köznevelési intézmények legfontosabb partnere, ugyanis a szülői gondok sora hosszú. Ebből az egyik legnehezebb, hogy helyes döntéseket hozzanak annak érdekében, hogy gyermekük jó minőségű nevelésben, oktatásban, képzésben részesüljön, megfeleljen adottságainak, fejlettségének, egészségi állapotának, és a család anyagilag is győzze a szükséges költségeket.

A családok joggal remélnek állami segítséget ahhoz, hogy gyermekük nevelésében az esetleges hátrányaikat le tudják küzdeni, származzon akár a falusi vagy nagycsaládi létből, vagy egészségügyi, anyagi okokból. Érthetően mindannyian azt remélik, hogy az állam, együttműködve az iskolával és a szülőkkel, támogatva a családokat, elősegíti gyermekeik boldogulását, és elhárítja a tehetségesek vagy éppen a hátrányos helyzetből kitörni akarók elől a helyzetükből adódó akadályokat.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem, hogy lássuk mi is a családokkal együtt, és ők remélhetőleg tapasztalják is azt, hogy mit tett a kormány az idén az óvodába, iskolába járó gyermekek szülei terheinek enyhítésére. Milyen eszközöket alkalmaz a kormány azért, hogy a hátrányos helyzetből kitörni vágyó, illetve a tehetséges fiatalok előrejutása, eredményes tanulmányai ne váljanak a család anyagi terhei függvényévé?

(14.30)

Kérdezem, hogy várhatók-e további változások a jövőben az óvodáztatás, a tankötelezettség teljesítésének támogatására.

Tisztelettel várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai