Készült: 2020.07.12.12:32:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

144. ülésnap (2011.11.30.), 985. felszólalás
Felszólaló Cseresnyés Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  985  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSERESNYÉS PÉTER (Fidesz): Köszönöm szépen. Már előbb bejelentkeztem kétperces hozzászólásra, de Pósán képviselőtársam tulajdonképpen elmondta azt, amit szerettem volna mondani. Aztán mégis megnyomtam a gombot, mert Z. Kárpát Dániel újra előhozta a témát. Szeretnék idézni a törvényből, és néhány mondatot szeretnék mondani.

A törvényben benne van, hogy a költségviselés formája szerint a felsőoktatási képzésben részt vevő lehet magyar állami ösztöndíjjal támogatott hallgató, magyar állami részösztöndíjjal támogatott hallgató és önköltséges hallgató. Tehát az a gyerek, aki jó eredményt ért el a középiskolában, és jó eredménnyel felvételizik, az állami ösztöndíjra be tud jutni, és a költségei minimálisra csökkennek le. Tehát ne beszéljünk úgy, mintha Magyarországon minden egyes felsőoktatásban tanuló diák tandíjat lenne köteles fizetni. Szó nincs róla!

És egy másik dolog: itt hallgatjuk azt, hogy mi nem mondunk megoldásokat, és majdnem azt kell mondani, hogy frázisokat pufogtatnak, és mindig csak arról beszélnek, például beszélt Z. Kárpát Dániel képviselőtársam is, hogy pénzt tegyünk a rendszerbe, semmi sem drága. Igen, csak honnét teremtjük ezt a pénzt elő? Ez a nagy kérdés, amire ön sem tud válaszolni.

Viszont van megoldás arra, hogy minél több, akár a gyengébb anyagi körülmények között élő gyerekek, diákok is bejussanak úgy az egyetemre, hogy aztán utána a jövőjük is munkahellyel biztosítva legyen. Például amire ugyancsak Pósán képviselőtársam próbált röviden célozni, hogy vannak olyan vidéki képzőhelyek, akik nagyon szorosan együttműködnek a piaci szereplőkkel, akik ha még nem is közvetlen ösztöndíjjal, de azzal, hogy ott vannak az egyetem, főiskola mellett, tulajdonképpen biztosítják szinte teljes egészében az elhelyezkedés lehetőségét.

És vidéken van ilyen, mert abban az esetben, ha nem kell távoli városba utazni a diáknak, hogy a felsőoktatási tanulmányait végezze, hanem szinte lakóhelyén teszi meg ezt, már lényegesen kevesebbe kerül az a bizonyos oktatás. Nem beszélve arról, hogy abban a környezetben, azon a vidéken (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) el is tud valószínűleg helyezkedni, és erre vannak tapasztalatok és bizonyítékok, ezeket is figyelembe kellene venni ellenzéki képviselőtársaimnak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  985  Következő    Ülésnap adatai