Készült: 2020.09.21.09:14:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

244. ülésnap (2001.11.29.), 94. felszólalás
Felszólaló Dr. Braun Márton (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:41


Felszólalások:  Előző  94  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BRAUN MÁRTON (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre politikai vitanap az európai integrációról a kormány kezdeményezésére. A vita apropóját nyilvánvalóan az Európai Bizottság 2001. évi jelentése alkotja: "Jelentés Magyarország előrehaladásáról a tagság felé". Megismétlem: Magyarország, tehát mindannyiunk és nem a magyar kormány előrehaladásáról van szó. (Bauer Tamás: Ez így van!)

Ez utóbbit azért tartottam fontosnak hangsúlyozni, mert a terrorizmus elleni harc kapcsán kibontakozott politikai vitában az egyik vezető szocialista politikus a következőket nyilatkozta: "Az indítvány sürgős elfogadását semmi sem indokolja, kizárólag az, hogy a kormány a november 13-án megjelenő országjelentés előtt a jobb bizonyítvány reményében meg akarja szavaztatni a törvénycsomagot." (Dr. Wiener György: Erről volt szó!) A nyilatkozónak annyiban igaza volt, hogy valóban nem kaptunk jó bizonyítványt az együtt nem működésért, sőt kifejezetten rossz pontokat kaptunk a pénzmosással kapcsolatban. Kaptunk, tehát mi, Magyarország. Abban csak bízhatunk, hogy a szerencsétlen politikai akció csak egy egyszerű taktikai melléfogás volt az MSZP részéről, és nem képezi a párt stratégiájának részét. (Dr. Wiener György: A kormány stratégiájának részét képezi!)

Tisztelt Képviselőtársaim! Az idő rövidsége miatt két tárgykörben szeretnék véleményt alkotni. Az egyik a mai napon többször előfordult korrupció ügye. "A korrupció elleni harc továbbra is kiemelt helyen szerepel a kormány politikai programjában." - írja az országjelentés. Dicséri a hosszú távú koncepció, korrupcióellenes stratégia elfogadását, az összeférhetetlenségi szabályok szigorítását, a vagyonbevallási kötelezettség kiterjesztését és szigorítását, a Belügyminisztérium által felállított ellenőrzési egység működését, a módosított Btk.-t.

A következtetések között a következőket olvashatjuk: "A csalás, korrupció, pénzmosás és szervezett bűnözés elleni harc hatékonyabb lett újabb törvények elfogadása és a megerősített intézményi szerkezet eredményeként." Valóban, több tagállamnál jobbak a korrupciós mutatóink, hiszen a Global Corruption Report szerint Észtország és Magyarország a legkevésbé korrupt ország a csatlakozásra várók között; és még egyszer hadd hangsúlyozzam, hogy megelőzünk bizonyos tagállamokat is a rangsorban.

Ha megnézzük azt, hogy mit tettek hozzá ehhez önök, tehát a tisztelt ellenzék, akkor szerényebben kellene fogalmaznunk, mert azt kell mondanom, hogy nem sokat, hiszen az általam felsorolt, pozitívumokat bemutató intézkedéseket vagy nem támogatták, vagy javaslatokkal próbálták felpuhítani. Éppen az előbb Gál Zoltán képviselőtársunk fogalmazott úgy: amennyiben a tisztelt kormánypártok majd megszavazzák a különböző összeférhetetlenségi vagy vagyonbevallási szabályokat. Tehát nem is számíthatunk arra, hogy önök a jövőben is ebben együtt fognak működni.

Végezetül néhány gondolat erejéig taggá válásunk gazdasági feltételeiről szeretnék néhány szót szólni. "Magyarország működő, stabil és kiszámítható, magas versenyképességgel rendelkező piacgazdaság. Magyarországnak a közeljövőben képesnek kell lennie arra, hogy az Unión belüli verseny nyomásának és a piaci erőknek megfeleljen." - szögezi le a jelentés. Valóban, hazánk teljesítménye, makrogazdasági adataink, az elmúlt tíz év legmagasabb gazdasági növekedése, a jelentősen javuló folyó fizetési mérleg, a 6 százalék alá szorított munkanélküliségi ráta büszkeséggel tölthet el minket. Amit fájlalunk, az az, hogy a Bizottság szerint csak a közeljövőben leszünk képesek arra, hogy megfeleljünk a versenykövetelményeknek. Valljuk be, ennél jobbra számítottunk.

Bizakodásra adott okot az OECD jelentése hazánkról, az EBRD jelentése, de a miniszter úr által említett Word Competitiveness Report is azt mutatja, hogy megelőzünk a versenyképességben uniós tagállamokat is. Maga a jelentés is említi, hogy a magyar export 75 százaléka az uniós piacra kerül, és az export túlnyomó részét gépek és szállítóeszközök adták, míg az export dinamikájában az elektronikai gépek és berendezések szerepe válik egyre jelentősebbé. Tehát a magyar gazdaság nem kőbaltával vagy rámás csizmával van jelen az európai piacokon, és a jövőben sem tervezi az export ilyen irányú átcsoportosítását. Lehet, hogy valaki félt még minket Európától - mi nem félünk.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  94  Következő    Ülésnap adatai