Készült: 2020.09.29.16:56:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

244. ülésnap (2001.11.29.), 208. felszólalás
Felszólaló Dr. Braun Márton (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  208  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BRAUN MÁRTON (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. A tulajdonszerzési korlátok szigorítása, az állami tulajdon fenntartása ügyében kértem szót. Azt hiszem, abból kell kiindulnunk, hogy ez a törvényjavaslat tiszteletben tartja a befektetők eddig jogszerűen megszerzett részesedését.

A jelenleginél szigorúbb szabályok megállapítása egyes befektetőket bizonyos tulajdoni részesedésük értékesítésére kötelezné, és ez nem célja a törvénynek.

Az MVM Rt., a Paksi Atomerőmű Rt, az OVIT Rt. hosszú távú állami tulajdonban tartása szintén felmerült a javaslatokban. A privatizációs törvény értelmében az MVM Rt. hosszú távú állami tulajdonban tartása megoldott, az MVM Rt. 50 százalék plusz egy szavazattal állami tulajdonban van. Ezen csak a parlament jóváhagyásával és törvénymódosítással lehet változtatni. A Paksi Atomerőmű pedig 90 százalékot meghaladó mértékben az MVM tulajdonában áll.

Az MVM-en mint állami tulajdonban álló társaságon, illetve az aranyrészvényen keresztül biztosítható az állami akarat érvényesülése. Amennyiben a módosító javaslatoknak megfelelően a részvények az MVM-től közvetlenül az államhoz kerülnének, ez meggyengítené a társaságot, vagyonvesztést eredményezne, hiszen az MVM-nek át kellene adnia a részvényeket az államnak. A Paksi Atomerőmű termelése közüzemi célra lekötött villamos energiának minősül, ezért azt a termelő a törvényjavaslatból eredően köteles a nagykereskedőnek felajánlani.

A kormány ezenfelül jelen javaslat elfogadásával egyidejűleg a 2280-as kormányrendeletben október 5-én döntött arról, hogy a Paksi Atomerőmű termelését a közüzemi ellátás fennállásáig a közüzemi fogyasztók ellátására kell fordítani. Tehát nem látom értelmét, hogy a törvényben egy külön dátumot határozzunk meg.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  208  Következő    Ülésnap adatai