Készült: 2020.09.19.05:10:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

221. ülésnap (2001.09.04.), 191. felszólalás
Felszólaló Dr. Braun Márton (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:42


Felszólalások:  Előző  191  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BRAUN MÁRTON (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Az 1093/2000. számú kormányhatározat arról döntött, hogy a stabil vérkészítménytől hepatitis C vírussal megfertőzött, veleszületett vérzékenységben szenvedő állampolgárok egyezséget köthetnek a magyar állammal, miszerint az őket az egészségügyi törvény szerint megillető kártalanítást a peres út igénybevétele nélkül, soron kívül megkapják.

Az egészségügyi törvény azt mondja ki, hogy amennyiben a betegen alkalmazott gyógyszer összetétele és minősége megfelelt a hatályban lévő előírásoknak, ennek ellenére alkalmazása folytán az állampolgár egészségében vagy testi épségében károsodást szenvedett vagy meghalt, őt, illetve az általa eltartott hozzátartozóit az állam kártalanítja. A kormányhatározat a kártalanítás összegét aktív májkárosodás esetén egyszeri 2 millió forintban határozta meg; azoknál a betegeknél, ahol aktív károsodás még nem áll fenn, de a beteg vérében a vírus kimutatható, az állam havi 8 ezer forint járadékot fizet.

Magyarországon a vérellátás céljából levett vérnél csak 1992. július 1. óta végeznek hepatitis C szűrővizsgálatot. A szívműtéten átesett betegek a műtét során stabil vérkészítményt kapnak. Közülük többen a vérkészítménytől fertőződtek meg, és sok esetben ez májkárosodást, végső soron halált okozott. A hepatitis C vírus elsősorban az ellenőrizetlen vérek transzfúziójával terjed, az egyéb terjedési módok gyakorisága elhanyagolható, mintegy 10 százalék körüli. Így szinte bizonyossággal állítható az, hogy a hepatitis C vírussal fertőzött beteg, aki korábban a műtét során stabil vérkészítményt kapott, emiatt fertőződött meg.

Az 1093/2000. számú kormányhatározat a jogérvényesítés kedvezményes módját, vagyis az egyezségkötést a hosszas pereskedés helyett, csak egy betegcsoport, a veleszületett vérzékenységben szenvedők számára biztosítja. Ez a megkülönböztetés álláspontunk szerint indokolatlan. A szívbetegek részére kormányhatározatban biztosított kedvezményes jogérvényesítés lehetősége mindenképpen indokolt, tekintettel arra, hogy alapbetegségük miatt számukra a peres eljárás fokozott megterheléssel járna, illetve kérdéses, hogy a köztudomásúlag elhúzódó perek befejeződését megérik-e.

Tisztelt Miniszter Úr! Kérdezzük tehát, hogy tervezik-e a hepatitis C vírussal fertőzött szívbetegek kártalanítását, illetve kiterjesztik-e a fenti kormányhatározatot rájuk is.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  191  Következő    Ülésnap adatai