Készült: 2021.05.06.23:26:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

249. ülésnap, 196. felszólalás
Felszólaló Glattfelder Béla (Fidesz)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás gazdasági minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:16

Felszólalások:  <<  196  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Képviselő Úr! A képviselő úr nem tett fel konkrét kérdést. Az általános kérdésére a válaszom az, hogy a polgári kormány megalakulásától kezdve arra törekszik, hogy javítsa a hazai kis- és középvállalkozók versenyképességét mind a hazai, mind pedig a nemzetközi piacokon.

Nemcsak - az ön szavaival élve - szövegek szólnak erről, hanem gondoljon bele, képviselő úr, hogy milyen ellenkezést kiváltó módon alakítottuk át úgy az autópálya-építés rendszerét, hogy ne multinacionális cégek építsenek Magyarországon autópályákat (Tóth Károly: Közbeszerzés nélkül!), hanem lehetőség szerint hazai kis- és középvállalkozók (Tóth Károly: Belátom, hogy téged nem zavar!) - a támadások erejéről, stílusáról az öntől balra ülőktől most is értesülhet. Így tehát látható, hogy még az ellenzék egy részének ellenkezése ellenére is vannak ilyen törekvéseink, és ezek egyáltalán nem sikertelenek, mert mi magunk is úgy ítéljük meg, hogy a verseny nem arra való, hogy a hazai kis- és középvállalkozókat kiszorítsuk a magyar piacról. A verseny arra való, hogy az árakat azzal le tudjuk nyomni.

Egyébként a magyar adókedvezmények nem a multinacionális cégeket kedvezményezik, hanem a Magyarországon befektető valamennyi céget, legyenek azok akár magyar kis- és középvállalkozók (Dr. Fenyvessy Zoltán: Annak nincs pénze!) - ekkor sokkal nagyobb arányú egyébként a befektetési adókedvezmény - vagy nemzetközi cégek. Az Európai Unió ezt persze támadja, mert attól fél, hogy így Magyarország versenyelőnybe kerül az Európai Unióval szemben. Nem tartom helyesnek, ha az Európai Unió álláspontját belföldről is felerősíti valamelyik ellenzéki párt.

Általános probléma az, hogy a nagy kereskedelmi láncok a beszállítóikkal szemben - legyen szó akár külföldi tulajdonú cégről is - olyan fizetési feltételeket alkalmaznak, amelyeket ön említett. Ezzel kapcsolatban és más, az ön által említett kérdésekben a versenytanácsnak kell eljárnia. Az Országgyűlés feladata, hogy olyan (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) versenyjogi szabályokat alkosson, amelyek a versenytanácsot hatékony eljárásra jogosítják fel. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  196  >>    Ülésnap adatai