Készült: 2020.06.05.03:20:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

339. ülésnap (2014.02.03.), 10. felszólalás
Felszólaló Harrach Péter (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 8:14


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Három kampánybeszédet hallottunk. Az egyik egy egyértelműen negatív kampányba illő beszéd volt, ami gyakorlatilag a miniszterelnök mondanivalójához nem kapcsolódott. A másik kissé indulatosra sikerült, a harmadik pedig tele volt csúsztatással. Én természetesen megpróbálok a miniszterelnök úr szavaihoz kapcsolódni, ahhoz, amelyben az elmúlt év, részben az elmúlt 4 év teendőiről, törvényhozó és kormányzati munkájáról szólt, de ha megengedik, azért egy mondatot arról a provokációról, ami az elején elhangzott. A provokáció mindig a gyengék eszköze, és ez egy elég primitív és kulturálatlan eszköz volt.

Szó volt a miniszterelnök úr szavaiban arról az európai pénzügyi együttműködésről, ami végül is 60 százalékot juttat a gazdaság fejlesztésére. Ez megalapoz sok mindent, megalapozza azokat a társadalompolitikai intézkedéseket, amelyek számunkra, kereszténydemokraták számára fontosak. Természetesen örülünk annak is, hogy a nemzeti vagyon visszaszerzése folyamatban van, gondolok a Főgáz állami, illetve fővárosi tulajdonlására. Öröm számunkra a tanuszodák, a tornatermek építése és a külpolitikában a visegrádi négyek együttműködése, de talán a legfontosabb a befektetések növelése és ezzel a munkahelyek teremtése.

Engedjék meg, hogy azokat a beszédben elhangzott gondolatokat emeljem ki, amelyek a családpolitikával kapcsolatosak, és itt visszautalnék az elmúlt 4 évre, csak címszavakban említeném meg azt, ami történt. A gyes 3 éves időtartamának visszaállítása, a gyed összegének egyharmadával emelése, a nők 40 éves szolgálati idő utáni nyugdíjjogosultsága, a munka törvénykönyvében vállalt kötelezettség, miszerint a részmunkaidőben alkalmazott, gyermeke 3 éves életévének betöltéséig dolgozó munkavállalót részmunkaidőben köteles alkalmazni a munkáltató. Szólhatnék az Erzsébet-programról, amely a legrászorulóbbakat segítette, vagy a családi napközik férőhelyének számának emeléséről, de természetesen a legfontosabb a rezsicsökkentés, amiről majd egy-két szót én is szeretnék szólni. Régi kezdeményezés volt a családi adókedvezmény, amelynek kiszélesítése is most történt meg, és ezzel újabb 53 milliárd forint maradt a családoknál. Nem beszéltünk ugyan most a gyed-extráról, de ez megint csak egy olyan családpolitikai eszköz, amit feltétlenül érdemes megemlíteni, hiszen azt a nagyon fontos célt, ami a család és a munka összeegyeztetése, ez jelentősen segítette.

A rezsicsökkentés, ahogy említettem, az egyik legfontosabb kérdés a családok életében. Ez számunkra nem csupán a versenyképesség növekedését jelenti, hanem az igazságosság érvényesülését is, hiszen akkor, amikor a szolgáltatók igazságtalanul nagy jövedelmet tehettek zsebre, akkor ugyanúgy az igazságosság ellen szólt, hogy a fogyasztók, a családok költségei mérhetetlenül magasak voltak. Egészében véve ez is része annak, ami a 4 éves munkában történt, egy rendezett világ kialakítása az élet minden területén.

Ha megengedik, akkor kiemelnék éppen a családok miatt egy kérdést, a nyugdíj kérdését, hiszen most csak érintőlegesen került ugyan szó erről, de szerintem rendkívül fontos. Tekintsünk vissza egy kissé! A rendszerváltás kezdetén, az első kormányzati ciklusban 8 százalékkal csökkent a nyugdíjak vásárlóértéke, hiszen egy nagy gazdasági átalakulásban nehéz volt megtartani ezt az értéket. A Horn-kormány idején már 12 százalékkal csökkent ez az érték, és akkor következett az első polgári kormány, amely 4 év alatt nem csökkentette, hanem 20 százalékkal emelte a nyugdíjak értékét, és ezt követően az első csökkenés 2007-ben kezdődött el, akkor, amikor még az európai válságnak nyoma sem volt. Most, ebben a ciklusban azt ígértük, hogy megőrizzük a nyugdíjak vásárlóértékét. Ezt nemcsak megtettük, hanem növeltük azt. Úgy gondolom, ez a rövid kis visszapillantás is mutatja azt, hogy akkor, amikor a családok helyzete a kormány és a parlament számára fontos, akkor ebben a 40 évet dolgozott nők éppúgy benne vannak, mint a nyugdíjasok, és a gyermekek nevelésére fordított költség adómentessé tétele szintén. Tehát a kormányzat több szinten minden családtagnak biztosította azt, hogy jobb megélhetése legyen.

És most egy rövid megjegyzés erejéig a paksi kérdésre hadd térjek rá. Az volt a kifogás több párt részéről is, hogy a kormány nem készítette elő ezt a megegyezést. Tudjuk, hogy a szakértői előkészítés után az év elejétől, januártól már az együttműködési megállapodásra az orosz féllel készültek. Azt is tudjuk, mivel 2032-től csökken a megtermelt áram mennyisége, ezért szükséges és minden felelősen gondolkozó magyar politikus szerint szükséges a két blokk megépítése.

(14.10)

Így gondolták ezt annak idején, amikor a döntés felelősségét kellett volna viselniük, a mai ellenzéki pártok is. Ezért volt furcsa számomra a tegnapi tüntetés, ahol ha nem is nagy tömegeket, de néhány kiabáló embert sikerült összehozni.

Azt is tudjuk, hogy az Euratommal kötött szerződést Brüsszel támogatta. Azt is tudjuk, hogy ez az építés a hazai munkahelyteremtésre is jó hatással lehet, hiszen 10 ezerre teszik azoknak a munkahelyeknek a számát, ami ekkor megszületik. (Zaj.)

Úgy gondolom, hogy felelős döntést hozott (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a kormány, és bízom benne, hogy a parlament ezt támogatni fogja.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai