Készült: 2020.05.25.19:49:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap (2013.12.02.), 12. felszólalás
Felszólaló Harrach Péter (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egyetlen halvány kifogást hallottunk, a kötelező jellegre vonatkozóan. Azt gondolom, hogy amikor a gyerekek neveléséről van szó, akkor általánosan elfogadott társadalmi normákra való nevelésről is szó van, ez pedig egy elmagányosodó társadalomban az önzéssel szemben, a másokért vállalt felelősséggel együtt gyakorlatilag egy közösségépítési eszközként jelenik meg, és ezért is fontos.

Feltehetjük a kérdést, hogy vajon kik a nyertesei ennek a pozitív intézkedésnek. Az ápoltak, a gondozottak, általában a rászorulók mindenképpen, hiszen a szociális tevékenységet hivatásszerűen végzők túlterheltsége miatt szükség van az önkéntesekre. Rögtön hozzátenném, hogy az önkéntesség ebben az esetben természetesen nem a döntés szabadságát jelenti, hanem a munkának és a beágyazottságnak a természetes voltát, tehát nem a professzionális, hanem az önkéntes munkát. De nyertese ennek az intézkedésnek maga az intézmény is, amelyben a gondozott, ápolt ellátást kap, hiszen ebben az intézményben könnyítik meg az önkéntesek a hivatásosok munkáját.

Végül is az össztársadalom leginkább nyertese ennek, hiszen egy olyan elvet érvényesít, amely a szolidaritás megvalósítását szolgálja, ez pedig a társadalmat összetartó egyik legfontosabb elv. A leginkább azonban maguk az önkéntesek a nyertesei ennek, hiszen az ő személyiségük alakul, fejlődik úgy, hogy a másokért vállalt felelősség beépül az életükbe.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai