Készült: 2020.05.25.18:16:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

328. ülésnap (2013.11.25.), 16. felszólalás
Felszólaló Harrach Péter (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:23


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! (Nagy zaj az MSZP és a kormánypártok padsoraiban.) Egyetlen megjegyzést hadd tegyek én is az adórendszerről. Az családbarát. És amikor az elnök úr az egykulcsos adó hatását elemezte, akkor kifelejtette a gyermekek utáni adókedvezmény korrekciós hatását. Pedig ez is az igazság része.

A kampány elkezdődött. Ezt nem az előbbi beszédre mondtam, bár lehet, hogy erre is lehetett volna. Nem hivatalosan, de valójában az MSZP szombaton kampányüzemmódba kapcsolt, és a bizonytalanok szavazataira számít.

(13.40)

Ez így rendjén is van, hiszen a kampány előbb-utóbb a hatalom megszerzésére irányul, bár itt most rögtön ki kell mondanom azt - és ez a mondanivalóm lényege -, hogy a hatalom csupán eszköz, semmiképpen nem cél. A cél valami egészen más, a magyar emberek és az ország jövőjének a biztosítása, annak érdekében történő cselekvés. Sajnos azonban a jelek azt mutatják, hogy van Magyarországon olyan politikai erő, amelyik a hatalmat tekinti céljának, annak megszerzését.

Mindenképpen fel kell tennünk két kérdést a kampánnyal kapcsolatban: hogyan kampányol egy politikai erő, és mi a célja a megszerzett hatalommal? Normális esetben a különböző teljesítmények felmutatása és összehasonítása lehet a kampány célja. A jelen helyzetben nyilvánvaló, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormány teljesítményének a felmutatása biztos vereséghez vezetne, ezért a baloldal kampánystratégiája az, hogy lejáratással és démonizálással próbálja tönkretenni az ellenfelét. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Óóó!)

Mondjunk egy példát! A bajai videó a lejáratás eszköze volt, a szobordöntés pedig a démonizálásnak az eszköze, hiszen azt üzente, hogy azt az embert le lehet dönteni, az megérdemli, s a többi. De sokat mond a kampány jellegéről és céljáról az az esemény, amit mindegyik politikai erő valamiképpen kampányindítónak szánt, és ez október 23-a volt. Hasonlítsuk össze! Az egyik oldalon egy több százezres, békés, derűs, fegyelmezett tömeg hallgatott egy beszédet (Moraj az MSZP padsoraiban.), amely beszéd '56-ról szólt (Dr. Józsa István: Katonai háttérrel.), eszméinek és követőinek a felvállalásáról, és megrajzolt egy olyan jövőképet, amely emelkedett és felelős volt. Mi volt a másik oldalon? Kiabáló tömeg, civakodó szónokok, és a másik oldal gyalázása; és ez a civakodás ma is folytatódik. Nem tudok ellenállni a kísértésnek, hogy ne idézzem az egyik gyöngyszemét: mentálisan zakkant bolsevik milliárdosról beszél valaki, a saját pártjának volt elnökére gondolva.

Feltehetjük a költői kérdést: vajon mit kezdene a baloldal a hatalommal, hogyan tudnának egységesen irányt szabni egy országnak azok, akik most is csak civakodni tudnak a hatalom megszerzéséért? Még egyszer hadd mondjam ki a legfontosabb igazságot: a hatalom nem öncél, a hatalom eszköz, azért van, hogy politikai céljainkat meg tudjuk valósítani, ez a cél pedig nem lehet más, mint a magyar emberek és Magyarország jövőjének biztosítása.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai