Készült: 2020.06.05.02:25:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

322. ülésnap (2013.11.11.), 10. felszólalás
Felszólaló Harrach Péter (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:46


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt héten döntött a kormány a gyed extráról. Ennek lényegéről és hatásáról szeretnék néhány mondatot szólni, de ha megengedik, előtte a három és fél év családpolitikai intézkedéseiről.

Azt az intézményt kívánta védeni és erősíteni a kormány, amely biztonságot és védelmet ad gyermeknek és felnőttnek egyaránt. Az egyénnek és a társadalomnak szüksége van erre a közösségre. Ez a közösség pedig sajnos korunkban meglehetősen sérülékeny. Ez részben a fogyasztói környezetből adódik, hiszen általában a közösségeknek nem kedvez ez a környezet, mert a legjobb fogyasztó a magányos ember. Ha megnézzük a KSH adatait, azt látjuk, hogy nőtt az egyszemélyes háztartások száma. De ebben a sérülékenységben mint okot kereshetjük azt a téves és divatos ideológiát is, amely számára a különböző alternatív együttélések fontosabbak, mint a család.

Azok a családpolitikai intézkedések, amelyek három és fél év alatt történtek, választ adnak a különböző élethelyzetekre. Először általában a gyermeknevelés biztonságát kellett erősíteni, ezért vezettük be a családi, gyermekek után járó adókedvezményt, és ezért terjesztettük azt ki végül is a legszegényebb és nagy családot nevelő szülőkre.

Egy másik sajátos élethelyzet az, amikor a mama otthon kíván maradni a gyerekkel. Első intézkedésünk volt a családpolitikai kérdések között a gyes három évre való visszaállítása, a gyed összegének egyharmaddal történő emelése, illetve most a gyed extra bevezetése, ami azt jelenti, hogy a következő gyermeket bátrabban lehet vállalni, hiszen mindkét gyermek után kap gyedet vagy gyest a mama.

Egy egészen sajátos élethelyzet és talán a legnagyobb kihívás a családpolitika számára a munka és a család összeegyeztetése. Gondoljunk arra, hogy már piaci viszonyok között is kötelezővé tettük a szülő kérésére a gyermek hároméves koráig a részmunkaidős foglalkoztatást, a járulékmentességet a munka világába visszatérő anyáknak, növeltük a bölcsődei férőhelyek számát, a családi napközik számát és férőhelyét, de ismét csak egy jelentős változást hozott a gyed extra bevezetése. Ha az egy évnél idősebb gyermek szülei visszatérnek a munka világába, akkor a munkabér mellett a megnövekedett család költségeinek a fedezésére tovább kapja a gyedet vagy a gyest.

Természetesen érdemes megemlíteni egy mondat erejéig a családokon való segítésnek egy másik módját is, a nehéz helyzetbe került családoknak a devizahitelesek megmentését célzó intézkedést, illetve a rezsicsökkentést is.

Milyen hatása van a gyed extrának? Egyrészt növeli a gyermeknevelés biztonságát, mert a munka mellett is megkapja megnövekedett költségeinek a fedezetét. Másrészt könnyebben vállalják a következő gyermeket, hiszen nem egy, hanem két gyedet vagy gyest kap a szülő a két gyermek után. És ne hagyjuk ki a felsőoktatási intézményben tanuló fiatalokat sem, akik így gyermekvállalás esetén anyagi támogatást kapnak. A családtámogatás általában, így a gyed extra is az élet és a gyermek szeretetéről szól, és a jövő esélyének megteremtéséről.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai