Készült: 2020.06.04.04:56:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

310. ülésnap (2013.10.14.), 22. felszólalás
Felszólaló Harrach Péter (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:20


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt héten távozott körünkből Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke, az a kereszténydemokrata politikus, aki saját hazájában több mint 13 éven keresztül volt miniszterelnök, majd 1992-től az Európai Néppárt elnöke. Mind a nemzeti politikában, mind az európai politikában nagyot alkotott az alatt a fél évszázad alatt, amíg politikai pályája tartott. Minket természetesen elsősorban az európai újraegyesítés érdekében kifejtett tevékenysége érdekel és persze az, hogy Magyarország barátja volt.

Mit is jelent az, hogy ő hiteles európai politikus volt? Nagyon nehéz öt perc alatt azokat az értékeket megnevezni, amelyek érdekében ő küzdött, de ha azt mondjuk, hogy ugyanazok voltak, mint az alapító atyák értékei és értékrendje, akkor közel járunk az igazsághoz, mégis megpróbálom öt mondatban ezt összefoglalni. Az emberi személy méltósága minden politikai döntésnek az alapja kell hogy legyen, az soha nem sérülhet. A társadalom működőképességét szolgálja a szolidaritás elve, és az, hogy a politika és a társadalom különböző szintjei megkapják a mozgásterüket, a szubszidiaritás elvéből fakad. De van még két fogalom, amit meg kell említenünk, hogy egy kereszténydemokrata politikus hitelességét igazoljuk, az egyik a közjó. Ha valaki a politikában szükséges egyéni ambíciót a közjó fölé helyezi, akkor bizony sérül és hiteltelenné válik a mozgása, ha viszont ezt megtartja, azzal a hitelességét bizonyítja. És végül a társadalmi igazságosságot kell említeni, ami azt jelenti, hogy mindenki, a leginkább segítségre szorulók is megkapják azt, ami nekik jár.

Martens mindig a normális és tisztességes politikai magatartást választotta, és ez olyan magaslat, amelyhez nem érnek fel azok, akik nihilista és dekadens magatartásukkal fertőzik az európai közéletet, vagy akik országuk ellen jelentéseket sugallnak, netán az aljas kampányeszközöket csupán technikának nevezik, de említhetném azt a Facebook-bejegyzést is, ami egy bukott miniszterelnök tollából fakadt, konkrétan a kereszténység és szabadság összehasonlítása nemcsak ostobaság, de tájékozatlanság is. Martens Magyarország barátja volt. Itt egy-két eseményre hadd utaljak. Nekünk, KDNP-seknek fontos volt 1989 szeptembere, amit az akkori József Attila Gimnáziumban alakuló KDNP ülésén Martens mondott, ezekkel biztatott minket, és jelenlétével pedig hitelesítette a KDNP újraindulását. Hiszen díszvendég volt ezen a rendezvényen, majd 2006. október 23-án bátorította immár a Fidesz-KDNP szövetséget, de volt olyan üzenete, amely éppen a 2014-es választásokra vonatkozott, mondván, ne térhessenek vissza a sötét idők.

Bizony, a hitelességhez sokszor az őszinte szókimondás is szükséges. Martens példát adott életével, politikai stílusával, magatartásával arra, hogy milyennek is kell lennie egy hiteles politikusnak. Nyugodjék békében! (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai