Készült: 2020.05.26.13:03:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

308. ülésnap (2013.10.07.), 10. felszólalás
Felszólaló Harrach Péter (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ma sok szó esett már az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került családokról. Most én is erről szeretnék szólni néhány szót, de inkább a felelősség oldaláról megközelítve ezt a kérdést, részben az állam felelősségéről, másrészt pedig, ami ezt ki kell hogy egészítse, a tehetős állampolgárok felelősségéről.

Mit tett a kormány a rászoruló családok érdekében? Ismét mondom, sok szó esett a devizahitelesek megsegítéséről, hiszen ott nem csupán a végtörlesztésről, hanem a mindenkit, a legnehezebb helyzetbe kerülteket is érintő árfolyamgátról van szó, 170 ezer szerződés megkötéséről, ami 39 százalékát jelenti az összes szerződésnek. Ez a devizakölcsön-állomány 45 százaléka. Az az adat is elhangzott, hogy 16,5 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesültek az érintettek. A Nemzeti Eszközkezelő működése is beindult, július végéig 7300 ingatlanfelajánlást fogadott be a Nemzeti Eszközkezelő. Ez 33 ezer ember lakhatását érinti. De nem fejeződött be ez az intézkedéssor, rövidesen várható ennek a folytatása.

Itt kell említést tennünk a rászorulók segítése kapcsán a családi adókedvezményről, ami három év alatt összesen 550 milliárd forint többletjövedelmet jelentett a családoknak. Ennek folytatásaként most a KDNP javaslatára kiterjesztettük az igénybevétel lehetőségét, ez újabb 53 milliárd forintot jelent.

Kevés szó esik arról, hogy az uzsorások karmaiban lévő elszegényedett családokat hogyan sikerült megmenteni, vagy legalábbis segítséget nyújtani nekik. A kormány szigorította az uzsora-bűncselekmény büntetési tételét a Btk.-ban három évről öt évre, és azt az üzletszerűséget is kivette ebből a szövegből, amely kizárólagossá tette a büntetés lehetőségét.

Szólnunk kell a közmunkaprogramról. A kisjövedelműek támogatása közel 300 ezer embert érint. A sokat vitatott hajléktalankérdésben is 27,5 százalékkal bővült a szállások száma. Az Erzsébet-program szintén a legszegényebbeket támogatja, nem csupán az üdülési lehetőségekkel, hanem a tényleges üdüléssel, az Erzsébet-táborokban történő részvétellel.

Furcsa talán itt említeni, de a bajba jutott emberek segítését jelenti az árvízi védekezés is. Várhatóan 30 milliárd forint fölötti ez az összeg, még akkor is, ha az Unió nem támogatja ezt. A minimálbérről szintén sok szó esett. Hadd tegyem hozzá, hogy a kisjövedelműek adózása ügyében némi csúsztatást érzek az MSZP-nél, hiszen hozzá kellett volna tenni, hogy a gyermekteleneknek van adózási kötelezettségük, mert a gyermekek utáni adókedvezmény gyakorlatilag adómentessé teszi a kisjövedelműeket.

Említettem, hogy az állam felelőssége mellett legalább ilyen fontos a társadalom, a tehetősek felelőssége. Az egészséges társadalom a szolidaritásra épül, ami megvan a katasztrófák idején, azt hiszem, mindnyájan tapasztaltuk ezt. Viszont fel lehet ébreszteni békeidőben is, és ez már valóban a tehetősek felelőssége. Talán szerénytelenségnek látszik, gondolkodtam is, hogy megemlítsem-e, de példának hadd mondjam el, a közeljövőben a saját körzetemben teszek egy kezdeményezést, ami a hólabdaeffektus során talán beindít valamit. Néhány településen a saját jövedelmemből egy nagyobb összeget juttatok a segítségre szoruló családoknak azzal a feltétellel, hogy a helyi társadalom tehetősei legalább ennyit hozzátesznek úgy együtt, és ez, ha máskor nem, karácsonykor jelent juttatást a rászorulóknak.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai