Készült: 2020.05.30.07:08:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

306. ülésnap (2013.09.30.), 10. felszólalás
Felszólaló Harrach Péter (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:28


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy kampánykérdésről szeretnék ma szólni, de nem mehetek el szó nélkül egy másik jelenség mellett, a szobordöntögetésre gondolok. Ez a baloldali kampány eddigi mélypontja. Az alpári stílussal és az embertelen magatartással, úgy gondolom, hogy Bajnai Gordon nagy szívességet tett baloldali riválisainak is.

A baloldal egyik célcsoportját alkotják azok a nők, akik érzékenyek az egyenjogúságra. Ehhez el kell hitetniük, hogy a kormánypártiak nőgyűlölők, sőt tahó nőgyűlölők. Ezért indítottak offenzívát az ultrafeministák, és ezért bújt ki a felvett jó modor álarca mögül az a férfi, aki ezt az álarcot még akkor is megőrizte, amikor pénzéhsége miatt családokat tett tönkre. Ő is tahózni kezdett. Legszebb példája azonban a csúsztatásnak egy olyan jelenség, amelynek szenvedője egyik képviselőtársunk volt. Arról a közismert tényről beszélt, hogy a hajléktalan férfiak többsége a válás miatt kerül az utcára. E szociológiai tény puszta említése is megszólaltatta a nőgyűlölők kórusát.

A kampányhazugságokkal szemben nem érdemes értelmes érveket felsorakoztatni, mert ez nem szokott hatni. Most mégis teszek egy kísérletet. Kereszténydemokrataként a keresztény tanításra hivatkozom, amelynek központi témája az emberi személy méltósága, a nő és férfi egyaránt osztozik ebben. A kereszténység azokban az időkben is képviselte ezt a tanítást, amikor a világ másképpen gondolkodott a nőkről. A szentírás az ember méltóságát annak istenképiségéből eredezteti. Ennél nagyobb motivációt az emberi jogok, benne a nők jogainak tiszteletére és elismerésére egyetlen jogvédő szervezet sem tud nyújtani. Mi a nőket tiszteljük, az egyenjogúság elismerése mellett azonban a különbözőséget is valljuk, és ez csak erősíti a tiszteletünket. A különbözőség többek között az anyaságban jelenik meg. Tiszteletünk mellett engedjék meg nekünk, hogy az anyákat kiemelten tiszteljük. Az anyaság ugyanis meggyőződésünk szerint a nő önmegvalósításának legbiztosabb útja.

Néhány szót megérdemelnek azok az intézkedések is, amelyek az elmúlt években az anyák érdekében történtek. Ismét háromévessé tettük a gyest. Bevezettük a családi adókedvezményt, és ennek a kiszélesítésére most kerül sor. A gyermeknevelésből visszatérő nők munkaerő-piaci helyzetét javítottuk. Szóba került a rugalmas gyed kérdése is. Arról nem is beszélve, hogy az eladósodott családok megsegítésére milyen intézkedéseket tettünk. Úgy érzem, ez a néhány példa is mutatja azt, hogy jó úton járunk, de ezen az úton tovább kell menni, és megvannak a terveink, reményeink szerint a lehetőségeink is, hogy ezt az utat folytassuk.

Végül is azt tudom befejezésképpen mondani, hogy a nők jogait nemcsak elismerjük és tiszteljük, hanem az anyák jogait és lehetőségeit kiemelten tiszteljük és megvalósítjuk, és ez megalapozottabb annál, mint amit a baloldal a maga sajátos kampánystílusában mondani tud.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(13.40)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai