Készült: 2020.09.24.21:15:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

243. ülésnap (2001.11.28.), 136. felszólalás
Felszólaló Dr. Répássy Róbert (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  136  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Csak nagyon röviden azt szeretném elmondani önöknek, hogy amilyen kérdéseket itt ma felvetettünk ebben a vitában, azokat tulajdonképpen a büntetőjog eddig is ismerte. Amit ez a törvényjavaslat bevezetne, az egy, mondjuk úgy, a bűnüldözés hatékonyabb módja lenne. Tehát a korrupció, a vesztegetés típusú bűncselekmények büntetőjogi kategóriái, megfogalmazásai eddig is teljesen világosak voltak.

Gyakorlatilag azt a bizonyos fordulatot, amit több képviselőtársam kifogásolt, hogy hitelt érdemlő tudomást szerez, ezt is használja a büntetőjog, régóta használja ezt a fogalmat. Nem merült fel eddig, hogy ezeket a fogalmakat bárki megkérdőjelezné. Tehát itt nem olyan dologról van szó, amiről eddig a büntető törvénykönyv ne rendelkezett volna, mégpedig szigorúan ne büntette volna a korrupciónak a legkisebb és a legnagyobb változatát is, hanem itt kifejezetten a korrupció elleni küzdelemnek, a bűnüldözés szempontjainak az érvényesítése érdekében kerül megfogalmazásra az, hogy egy feljelentési kötelezettsége legyen a hivatalos személyeknek.

Én ezt nagyon fontosnak tartom, hogy a korrupciós jellegű cselekmények nem ezáltal válnak büntetendővé, hanem itt kifejezetten a bűnüldözés szempontjai kerülnek előtérbe, amikor a hivatalos személyek számára ezt kötelezettségként megfogalmazzuk.

Én elfogadom azt is, hogy ezt a most bevezetésre kerülő feljelentési kötelezettséget néhány év múlva meg kell vizsgálnunk, hogy beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket, mert kétségtelen, hogy ha nem jó úton indultunk el, akkor lehet, hogy meg kell változtatni ezeket a szabályokat. De most pillanatnyilag ezt a megoldást tartjuk a leghatékonyabbnak annak érdekében, hogy a hivatalos személyek vegyék komolyan a tudomásukra jutott korrupciógyanús ügyeket, és tegyenek feljelentést, ha hitelt érdemlőek ezek az információk.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

 
Felszólalások:  Előző  136  Következő    Ülésnap adatai