Készült: 2020.09.20.02:32:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

243. ülésnap (2001.11.28.), 126. felszólalás
Felszólaló Dr. Répássy Róbert (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Csak egy rövid reflexió arra, amit éppen most mondott Hack Péter képviselő úr. Az szerintem egyáltalán nem olyan nagy baj, hogyha a rendőrök nem zsebre intézkednek, és ha ezáltal csökkent az ilyen intézkedések száma, ezzel a csekkes megoldással, akkor én ezt már örömmel üdvözlöm.

De nem is ezért akartam felszólalni, hanem azért, mert Hack képviselő úr egy talán valóban rossz megfogalmazásra hívta fel a figyelmet, és én ezt köszönöm neki, és hajlandó vagyok akár a saját javaslatomat is majd később módosítani. Az kétségtelen, hogy a hivatalos személy a hivatalos eljárása alatt hivatali minőségében vesz részt, de nyilvánvaló, hogy itt az én szándékom az volt, hogy csak akkor kelljen a feljelentési kötelezettséget teljesíteni, hogyha hivatalos minőségében szerez hitelt érdemlő tudomást egy korrupció gyanújáról. Lehet, hogy a büntető törvénykönyv még nem tartalmaz erre megfelelő definíciót, de akkor majd be fogunk vezetni egy megfelelő definíciót.

A dolognak az a lényege, hogy a hivatali minőségében szerzett tudomást vegye komolyan a hivatalos személy, és amiről magánemberként szerzett tudomást, ott döntse el, hogy a feljelentést meg kívánja-e tenni, de ha hivatalos minőségében szerzett erről hiteltérdemlően tudomást, akkor tegyen feljelentést.

Most megint visszatérve erre a kis korrupcióra vagy hétköznapi korrupcióra, én egyáltalán nem tartom indokoltnak azt a félelmet, amit Hack Péter megfogalmazott, hogy itt most ezáltal csak a kis korrupciós ügyek lesznek hatékonyabban üldözhetők. A törvényjavaslatnak egy másik része - ön is nagyon jól tudja - bevezeti azt a szabályt, hogy a vesztegető és a megvesztegetett közötti érdekazonosságot megtörjük azzal, hogy lényegében büntetlenséget élvez akár a vesztegető, akár a megvesztegetett, hogyha feljelenti a párját a bűncselekmény elkövetésének lelepleződése előtt. Tehát önnek, képviselő úr, nincs teljesen igaza, hiszen ez a nagyobb korrupciós esetekre is megoldást jelenthet egy hatékonyabb bűnüldözés érdekében.

 
Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai