Készült: 2020.09.18.13:25:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

243. ülésnap (2001.11.28.), 112. felszólalás
Felszólaló Dr. Répássy Róbert (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Azért kértem ismét szót, elnök úr, hogy én is felhívjam a közvélemény figyelmét erre a kérdésre. Megítélésünk szerint ez nagyon fontos kérdés. Talán több időt is kellene szánni egyszer arra, hogy az előbb Csákabonyi Balázs képviselő úr által olyan elnézően említett bácsi bemegy egy hivatali ügyintézőhöz, és eleve azzal kezdi, hogy majd meg fogja hálálni a kedvességét. Nos, ezt a jelenséget - amiről az előbb államtitkár úr is beszélt - én magamban úgy szoktam hívni, hogy ez a hétköznapi korrupció. Minden egyes hivatalban előfordul ilyesmi. Én fontosnak tartom, hogy igenis küzdjenek maguk a hivatalok is ezek ellen; a hivatalos személyek, a hivatalok is küzdjenek az ellen, hogy bonbonok, virágcsokrok és ennél nagyobb ajándékok is szinte kötelező részei legyenek a hivatali ügyintézésnek. Nagyon fontosnak tartom, hogy ezt a gyakorlatot megpróbáljuk üldözni a magyar közéletből.

Én ezt néha fontosabbnak tartom, mint azokat a teljesen jogos és fontos lépéseket, amikor egy magasabb szintű állami hivatalnokkal szemben korrupció miatt indul büntetőeljárás. Azért tartom fontosabbnak, mert ha az alacsonyabb szinten egy ilyen hétköznapi, egyszerű, apró korrupció megszokottá válik, akkor utána már az emberek ingerküszöbe is emelkedik, és ez nagyon nagy hiba. Tehát én fontosnak tartom, hogy a hivatalok működése még ezeknek az apró ajándékoknak a rendszerétől is szabaduljon meg, és ha ez a javaslat egy lépést jelent ebben a küzdelemben, akkor fontosnak vélhetjük.

Kétségtelen, hogy néhány év múlva meg kell majd vizsgálnunk, hogy hogyan sikerült a jogalkalmazásban, a gyakorlatban ezt a most bevezetendő szabályt megvalósítani, és esetleg vissza kell térni rá, ha nem érte el azt a sikert, amit várunk ettől a javaslattól.

 
Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai