Készült: 2020.09.25.03:06:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

243. ülésnap (2001.11.28.), 108. felszólalás
Felszólaló Dr. Répássy Róbert (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Tisztelt Ház! Nem gondoltam, hogy ennyire védelembe kell venni ezt a törvényi rendelkezést. Nagyon fontosnak tartom ezt a rendelkezést. A hivatalos személyeknek ez a fajta kötelezettsége, hogy vegyék komolyan és jelentsék a hatóságoknak, ha tudomásukra jut egy vesztegetési ügy, amely a saját hivatalukban, egyáltalán a hivatalos eljárásuk során keletkezik, és ők észlelik ezt a vesztegetést vagy bármilyen más korrupciós bűncselekményt, szerintünk ez nagyon fontos szabály.

Más kérdés az, hogy a hivatalos eljárás minden hivatalos személy esetén más és más, a hivatalos személyeknél is eltérő, tehát van, akinek csak a munkahelyi eljárását fogjuk tekinteni hivatalos eljárásként, és van, aki pedig ennél szélesebb körben tevékenykedő hivatalos személy. De ez azon az alapelven nem változtat, hogy a hivatalos személyeknek igenis komolyan kell venniük a saját hivataluk tisztességének, becsületének a megőrzése érdekében azt, ha tudomásukra jut egy ilyen bűncselekmény.

Amit én nagyon fontosnak tartok - és örülök annak, hogy ez a vita ilyen széles nyilvánosságot kap -, hogy a hivatalos személyek tudjanak arról, hogy ezentúl őket feljelentési kötelezettség terheli a korrupciós ügyekben. Ez nagyon fontos dolog, mert innentől kezdve valóban azzal a törvényhozói szándékkal kell számolnunk, hogy a hivatalos személyeknek ha eddig esetleg tudtak vagy legalábbis volt valamilyen sejtésük ilyen bűncselekményekről, és ezentúl ennél erősebben bizonyítottan, hitelt érdemlően tapasztalnak ilyen bűncselekményeket, akkor már az erkölcsi kötelességen túl jogi kötelezettségük is támad. Én fontosnak tartom, hogy a következő, a törvény hatálybalépését követő időkben már érvényesüljön ez a törvényhozói szándék.

Köszönöm.

 
Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai