Készült: 2020.09.22.14:24:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

240. ülésnap (2001.11.12.), 6. felszólalás
Felszólaló Dr. Répássy Róbert (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:30


Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Néhány hónappal ezelőtt a szocialisták és a szabad demokraták elhatározták, hogy politikai céljaik elérése érdekében összehangolt támadással szétzúzzák a magyar állampolgároknak az igazságszolgáltatás pártatlanságába vetett hitét. (Felzúdulás az MSZP soraiban.) Úgy döntöttek, hogy lépésről lépésre megingatják a bűnüldöző szervekbe vetett közbizalmat, lejáratják a rendőrséget és az ügyészséget, fenyegetésekkel megfélemlítik a nyomozó hatóságok tagjait.

Nézzük, mit is tettek eddig! MSZP-s képviselők, Tóth Károly, Katona Béla, Göndör István egymást követő interpellációkban támadták a legfőbb ügyészt, hogy sulykolásos módszerrel elhitessék a polgárokkal: "Magyarországon differenciált bűnüldözési gyakorlat alakult ki, a rendőrség és az ügyészség megkülönböztetett intézkedéseket alkalmaz egyesekkel szemben." Ezeket a szavakat Göndör Istvántól idéztem.

Szalay Gábor SZDSZ-es képviselő további részleteit adta elő az előre eltervezett támadásnak: "Az igazságszolgáltatás moralitása megrendült, hiányossá vált a hitele" - mondta, majd tovább fokozta - "a magyar igazságszolgáltatás pártatlanságába vetett hit és bizalom megbukott."

Az igazságszolgáltatásba vetett bizalom elleni utolsó döfést Magyar Bálintnak, az SZDSZ egykori elnökének szánták a szövegírók, aki minősíthetetlen hangnemben adta elő, hogy megszűnt a törvény előtti egyenlőség, a nyomozó hatóságok a bűnüldözés helyett bűnpártolással foglalkoznak. Így váltak Magyar Bálint szavai után bűnüldözőkből bűnözővé azok a rendőrök és ügyészek, akiknek 99 százaléka a Horn-Kuncze-kormány alatt is ugyanazt a munkát végezte, amit most - merthogy a bűnpártolás a Btk. szerint bűncselekménynek minősül.

Ezekre a szavakra már jó néhány jó érzésű magyar polgár is felkapta a fejét és őszintén felháborodott. A Fidesz-Magyar Polgári Párt országgyűlési képviselői egyetértenek a polgárokkal, és magunk is felháborítónak tartjuk az igazságszolgáltatás elleni politikai támadást. De azt is felháborítónak tartják a magyar polgárok, ahogyan a szocialista-szabad demokrata ellenzék az igazságszolgáltatáson kívül minden független intézmény ellen támadást intéz, mihelyst azok nekik nem tetsző döntéseket hoznak. Ennek legújabb célpontja a Magyar Köztársaság elnöke.

Hogy Magyar Bálint világossá tegye céljait, egy hetilapban a múlt héten megfenyegette az APEH, a rendőrség és az ügyészség tagjait - meg kell ismételnem: azokat, akikkel négy évig együtt dolgoztak -, hogy kormányra kerülésük esetén megvizsgálják, megtettek-e mindent a nekik nem tetsző eredménnyel végződő ügyek felderítésében. Egyértelműen az a célja ezzel a baloldali ellenzéknek, hogy a választások előtt a bűnüldöző szervek ne merjenek határozottan fellépni a szocialistákhoz és a szabad demokratákhoz kötődő bűncselekménygyanús ügyekben. (Moraj az MSZP soraiban.)

Tisztelt Ház! Azt mindig is tudtuk, hogy a szocialista, szabad demokrata politikusok nem feltétlen hívei a rendnek, de hogy az igazságszolgáltatás lejáratása is szerepet kap politikai eszköztárukban, az viszonylag új jelenség.

A magyar polgárok döntő többsége hisz az igazságszolgáltatás függetlenségében, és bizalommal van a bűnüldöző szervek iránt, ráadásul az igazságszolgáltatás pártatlansága, a bűnüldözés következetessége alapját képezi egy demokratikus jogállamnak. (Dr. Katona Béla: Így van, azt képezné!) Aki politikai indíttatásból, alaptalanul megrendíti a polgárok hitét a jogállam intézményeiben, az előbb-utóbb szembekerül a polgárok akaratával, és egy idő után maga válik hiteltelenné. (Moraj az MSZP soraiban.)

Tisztelt szocialista és szabad demokrata Képviselőtársaim! Kérem, emelkedjenek felül önös politikai érdekeiken, és hagyjanak fel az igazságszolgáltatás lejáratását célzó cselekedeteikkel! Ez minden magyar polgár közös érdeke.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai