Készült: 2020.09.19.11:41:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2001.09.24.), 61. felszólalás
Felszólaló Dr. Répássy Róbert (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Nemzetbiztonsági bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:20


Felszólalások:  Előző  61  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉPÁSSY RÓBERT, a nemzetbiztonsági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A nemzetbiztonsági bizottság ma délelőtti ülésén a határozati javaslat tárgyalásakor a bizottság tagjainak többsége általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot; a bizottság szocialista, szabad demokrata és MIÉP-es tagjai nem támogatták a határozati javaslat általános vitára való alkalmasságát.

A többségi álláspont szerint ez a határozati javaslat szükséges és elégséges is egyben. Azért szükséges, mert a határozati javaslatot kiváltó okok szükségessé teszik, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése kinyilvánítsa a véleményét, a szolidaritását az Amerikai Egyesült Államok népével, és ugyanakkor Magyarország hozzájárulásáról is döntsön a terrorizmus elleni küzdelemben.

Elégségesnek is találta a bizottság többsége a javaslatot. Valóban, sok olyan kérdés nincs benne a határozati javaslatban, amelyről később lehet még vitákat folytatni, később lehet még stratégiákat megalkotni, de ebben a pillanatban az Országgyűlésnek reagálnia kell az eseményekre, és olyan döntést kell hoznia, amellyel Magyarország biztonságát szavatolja az Országgyűlés. Tehát a bizottság többsége azért tartotta általános vitára alkalmasnak ezt az országgyűlési határozatot, mert abban nem talált olyan kivetnivalót, amely a javaslat parlamenti tárgyalását lehetetlenné tette volna.

Egyébként a bizottság többségének a véleménye nemcsak az általános vitára való alkalmasság, hanem az, hogy egy ilyen országgyűlési határozatot ebben a helyzetben a Magyar Köztársaságnak meg kell hoznia, és ezért is támogattuk többséggel. A bizottság többsége ezért támogatta a javaslat általános vitára való alkalmasságát. (Taps a Fidesz soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  61  Következő    Ülésnap adatai