Készült: 2021.03.07.00:30:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

141. ülésnap (2020.06.15.), 337. felszólalás
Felszólaló Hajdu László (DK)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:49


Felszólalások:  Előző  337  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HAJDU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Azért gondoltam, hogy napirend után szót kérek, mert a költségvetés újra napirenden van, de az izgalom hihetetlen nagy az önkormányzatoknál. A választókerületemben két önkormányzat is van. Levelet kaptunk  hárman vagyunk itt parlamenti képviselők, Zsigmond úr a kormánypártból, Varju László és én pedig az ellenzéki oldalról  a két önkormányzattól, hogy próbáljunk segíteni, hiszen nagyon súlyos számokról van szó, amelyekről az előzőekben ugyan vitáztunk, de egy más megközelítésben szeretném most bemutatni, ahogy az önkormányzati helyi képviselők is látják ezt.Azt gondolom, a hozzászólásom három pontra szorítkozna. Az egyik pont mindenekelőtt az, hogy ez a költségvetés azt jelenti számukra, hogy ugrás a sötétbe. Tehát lényegében nem lehet tudni azt, és szerintem az előterjesztő sincs tisztában azzal, hogy a 2019-es év nincs lezárva, a 2020-as év meg van kezdve, terhelve egy járvánnyal, és már a 2021-es költségvetésről alkotunk törvényt úgy, hogy egyáltalán nem is tudjuk pontosan, hogy mennyi pénzünk van. Ez a zavar végigmegy az önkormányzati rendszeren is, hiszen szoros köldökzsinóron működik a magyar önkormányzatiság az Államkincstárral. A Kincstár bekérte, a napokban volt a határideje, le kellett adni az önkormányzatoknak  ugyan sokszor elhangzik ebben a Házban, hogy nem segített az ellenzék, vagy nem segítettek az önkormányzatok , az önkormányzatok, a két önkormányzat 600 millió forinttal járult hozzá, az arányt most nem írtam ki magamnak, hogy milyen arányban, a vírus elleni küzdelemhez, tehát a járvány megelőzéséhez különböző eszközök vásárlásával és minden olyannal, aminek során fizetni kellett. Például, akik elvesztették a munkájukat, azoknak azonnali segélyezést kellett adni, számlával kellett igazolni. Ez összesen 600 millió forint. Nem szabadna, hogy olyan elhangozzék, hogy az önkormányzatok nem segítettek, vagy azok a képviselők, akik onnan, abból a kerületből, választókerületből érkeztek.

A második, az előző vita erről szólt, az én álláspontom az, hogy ez a kifosztásnak a költségvetése is egyben, mert azon címszó alatt, amilyen módon elvesznek önkormányzatoktól pénzeket, ez nagyon súlyos. A 122 milliárdos támogatással szemben, amit a magyar önkormányzatiság kap ebben a költségvetésben, ha csak a szolidaritási adót és a gépjárműadót veszem, és nem veszem a többit, mert itt körülbelül nyolc tétel az, ami elvonásra kerül, azok kisebbek, de nagyon fontosak, ez azt jelenti, hogy amennyivel emelkedett a költségvetésben a támogatás, ugyanannyit abban a pillanatban vissza is vontak. Tehát tulajdonképpen ez a mi kifosztásunk.

A harmadik, amit szeretnék mindenképpen megemlíteni, hogy ez egy kicsit olyan, mint a Madame de Pompadour által mondott „utánunk az özönvíz”. Ez az özönvíz költségvetéseként is tekinthető, hiszen a mi költségvetésünk, amely országos szinten 856 vagy 855 milliárd, nem több, mint mondjuk, a Belügyminisztérium költségvetése, a Honvédelmi Minisztérium költségvetése, de itt 3173 önkormányzatnak kell megélnie, kell a költségvetését elkészíteni, kell a településen a szolgáltatást biztosítani, kellene a vállalt feladatokat és a kötelező feladatokat végrehajtani, tehát ez a költségvetés ténylegesen nem mer szembenézni a feladatokkal.

A frakcióvezetőnk, Gyurcsány Ferenc, akit sokat idéznek ebben a teremben, azt mondta, hogy ez a gyávaság és a gyengeség költségvetése; úgy gondolom, hogy igazolva van a mai napi vita alapján is, és ezért is kértem szót. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  337  Következő    Ülésnap adatai