Készült: 2020.01.19.09:14:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

93. ülésnap (2019.11.18.), 72. felszólalás
Felszólaló Kovács Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:37


Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány által hozott intézkedéseknek köszönhetően a magyar gazdaság évről évre jobban teljesít. (Z. Kárpát Dániel: Éljen a párt!) 2019 már a harmadik olyan év, amikor a gazdaság fellendülésének köszönhetően nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok. A jogszabályok szerint akkor lehet nyugdíjprémiumot adni, ha várhatóan 3,5 százaléknál nagyobb a GDP-növekedés az adott évben, ez pedig idén 4,6 százalék. Szeretnénk, hogy ebből minél többen részesülni tudjanak, hiszen 2010 óta világosan látszik, hogy a kormány megbecsüli és tiszteli a nyugdíjasokat. A sikeres gazdaságpolitikának hála, idén ezért már harmadik alkalommal fognak nyugdíjprémiumban részesülni a nyugdíjasok, ami a novemberi ellátással együtt érkezik vagy megérkezett már. A Fidesz-KDNP-frakció célja, hogy a gazdaság növekedését az idősek is érezzék, hiszen ők azok, akik évtizedeken keresztül a hátukon vitték ezt az országot. Ennek érdekében a nyugdíjasok a postástól átlagosan 20 ezer forint körüli nyugdíjprémiumot fognak kézhez kapni, ami az eddigi legmagasabb összeg. A mintegy 2,5 millió jogosult a rendszeres nyugdíjával együtt kapja meg a postástól a nyugdíjprémiumot, akik pedig bankszámlára kapják a járandóságot, azok november 12-én már meg is kapták.

(15.30)

A novemberi nyugdíjjal egyidejűleg a nyugdíjprémiumon kívül nyugdíj-kiegészítést is kapnak a novemberi hónapban az arra jogosultak. Az éves várható nyugdíjas fogyasztóiár-növekedés ugyanis 2019-ben 3,4 százalék. Tekintettel arra, hogy 2019 januárjában a nyugdíjasok 2,7 százalékos emelést kaptak, ezért a novemberi kiegészítés 0,7 százalék, ami azt jelenti, hogy a havi ellátás 8,4 százalékát kapják meg teljes évre azok, akik a januári emelkedésben is részesültek. A kiegészítés átlagos összege 10 000 forint.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mindezek tükrében kérdezem tisztelettel, hogy kik azok, akik az idén nyugdíjprémiumra, egyszeri juttatásra és nyugdíj-kiegészítésre is jogosultak, valamint mekkora összeg áll rendelkezésre a költségvetésben a pluszpénz kifizetésére. Várom a megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai