Készült: 2020.04.06.02:11:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

194. ülésnap (2009.03.09.), 128. felszólalás
Felszólaló Dr. Buzás Péter (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  128  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BUZÁS PÉTER (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Arról van szó, hogy a magyar önkormányzati rendszerben az önkormányzatok működését alapvetően az önkormányzati törvény és más ágazati törvények határozzák meg. Ez teszi helyre a kötelező és önként vállalt feladatok rendszerét is.

Arról van szó, hogy az önkormányzat különböző tevékenységei során rengeteg olyan feladatot végez, amely a hétköznapi életünkben nem minősül napos oldalnak. Úgy hiszem, hogy településeink fejlesztése, főtereink rendbetétele, a különböző intézményeink, iskoláink, óvodáink, bölcsődéink felújítása, bővítése a napos oldalak közé tartozik. Tudjuk, hogy a 2008-13-as időszakban az ilyen típusú fejlesztésekre is a különböző operatív programoknak köszönhetően a korábbi időszakhoz képest lényegesen nagyobb források jutnak. A kisebb fejlesztéseknek elsősorban a regionális operatív programok jelentenek mozgásteret, a nagyobb városoknak, megyei jogú városoknak és a kiemelt öt nagyvárosnak - például Szegednek - az ágazati operatív programok is elég dinamikusan a rendelkezésükre állnak. Olvashatjuk a sajtóban, láthatjuk a médiában, hogy útjára indultak azok a fejlesztések most már, amelyek eredményeként megszépülnek településeink.

Ahhoz, hogy az önkormányzatok ezzel a feladattal meg tudjanak birkózni, a 2007-13-as időszakban a korábbihoz képest egy kicsit dinamikusabb mértékű önerőt kell az önkormányzatoknak produkálniuk, viszont az önkormányzatok nem erre vannak felkészülve, hanem az önkormányzatok a természetes bevételi forrásrendszerük alapján az eddigi fejlesztésekre vannak felkészülve. Ezért hívta életre a kormányzat az EU-önerőalapot.

Tisztelt Miniszter Úr! Szeretném megkérdezni, hogy a kormányzat, a tárca mivel tud segíteni elsősorban a szegényebb településeknek, hogy pályázataik sikeresek legyenek. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  128  Következő    Ülésnap adatai