Készült: 2020.03.30.13:17:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

178. ülésnap (2008.11.18.), 96. felszólalás
Felszólaló Dr. Buzás Péter (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BUZÁS PÉTER (MSZP) (Dr. Hargitai János felé): Kedves Képviselőtársam! Hadd ajánljam föl azt, hogy esetleg a folyosón erről hosszabban beszéljünk. A két perc nem teszi lehetővé, hogy azokat az elemeket, amiket szóba hoztál a kistérségek ügyében, cáfoljam.

Ami a válságkezelés ügyét illeti, ebben nem vagyok szakember, csak amit hallottam, olvastam, arra hagyatkozom, és fogadom el azt, hogy gyors, szakszerű és kiváló színvonalú volt. Egy konkrétumot azért hadd mondjak: a 25 milliárd dolláros hitelkeret egy kicsit önmagáért beszél, ami a presztízsoldalt illeti.

Kistérségügyben: '94 óta vagyok Makón polgármester. Ott hoztuk létre elsők között azt a térségi együttműködést, amit még nem társulásnak hívtak. Később, akkor, amikor ez a modell kialakult, akkor a hat modellkísérlet egyik helyszíne volt Makó. Makón született az az Erdei Ferenc, akikről még ma is a Szociológiai Társaság díját róla elnevezve adják ki minden esztendőben; az az Erdei Ferenc, aki a város és vidékéről írt, az az Erdei Ferenc, aki azt mondta, hogy a város nem létezhet a vidék nélkül, a vidék a városa nélkül.

Akkor, amikor kistérségről beszélek, és ezt az államreform részeként, annak összefüggésében mondom el, akkor én is ebben a bizonyos NUTS IV.-III.-II.-I. kategóriákban gondolkodom.

(10.50)

Úgy hiszem, egy leendő államstruktúra központi, esetleg regionális, ha marad a megye, akkor megyei szintje mellett a kistérségi szint az, amelyik legközelebb van az emberekhez, és ahol - hogyan mondjam - a legkisebb befektetéssel a legtöbb eredményt tudunk elérni.

Egyébként pedig az az egy gondolatmenet stimmel, hogy igen, a kormányzati szereplőkkel, képviselőtársaimmal együtt azon dolgozunk, hogy ez a 3,6 milliárd döntő mértékben visszakerüljön erre a helyszínre.

Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai