Készült: 2020.07.08.03:37:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

200. ülésnap, 112. felszólalás
Felszólaló Puch László (MSZP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:45

Felszólalások:  <<  112  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PUCH LÁSZLÓ közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, hogy igen, az egy kulcskérdés, hogy a Marco Polo-programban meghirdetett kamionszám elszállításra tudjon kerülni, de ez nem egy év átlagában, hanem három év átlagában adja meg a lehetőséget, és utána lehívható az összeg.

Az ön konkrét kérdésére én konkrét választ szeretnék adni. Valóban 730 millió forint volt az eredeti beterjesztésben. Ez az eredeti beterjesztés lehetővé tette volna, amit az uniós szabályok előírnak, a maximális támogatás odaítélését. Ez 230 millióval a jelenlegi beterjesztésben csökkent, így 500 millió forint áll erre a célra rendelkezésre, és a kormány megítélése szerint ez még lehetővé teszi, hogy három év átlagában annyi kamion legyen elszállítva. Hiszen ez a 30-40 ezer kamion egy kicsit költői túlzás, hogy ennyi kellene, hogy kiessen ebből adódóan, de én úgy gondolom, hogy önnek igaza van, erre oda kell figyelnünk, és amennyiben ez akadálya lesz, később erre vissza kell térni. De azért szeretném azt mondani, hogy 2007-ben került először költségvetésbe olyan szám, amely ezt a ROLA-programot úgy támogatta, hogy a működést is támogatta, nemcsak a beruházásokat és a megvalósulást. Ezért bátran merem mondani, hogy a kormánynak ez egy fontos programja, ténylegesen az ön által is említett, nagyon sokat mondhatnánk, hogy milyen közlekedésbiztonsági, egyéb dolgok miatt, és úgy gondolom, hogy a fuvarozóknak is előnyös, hiszen egy csomó esetben a munkaidő jobb kihasználását és a gépjárművek jobb kihasználását is lehetővé teszi, tehát a versenyképességet is javítja.

Ezért szeretném önt biztosítani arról, hogy az üzemeltetési támogatás fennmarad, a mértéke meg valóban csökkent, de pillanatnyilag a mi megítélésünk szerint nem veszélyezteti azt a mértéket, ami az uniós forrás lehívását lehetetlenné tenné.

Köszönöm szépen.

Felszólalások:  <<  112  >>    Ülésnap adatai