Készült: 2019.11.22.10:43:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2018.12.03.), 140-142. felszólalás
Felszólaló Csárdi Antal (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  140 - 142  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSÁRDI ANTAL (LMP): Igen, elfogadom, elnök úr.

ELNÖK: Elfogadja. Öné a szó, Csárdi Antal képviselő úr.

CSÁRDI ANTAL (LMP): Köszönöm szépen. A kérdés az, hogy kit választ a magyar kormány: a munkavállalókat vagy a multikat? Persze költői a kérdés, hiszen pontosan látjuk, gyakorlatilag ebben a pár hónapban, ami eltelt a ciklusból, gyakorlatilag most már minden ülésre jut egy-egy olyan döntés, ami tovább rombolja, rongálja a Magyarországon munkát vállalók helyzetét. De a kérdés továbbra is fennáll, hogy miközben látjuk, hogy a kormány végrehajtja és képviseli a magyar emberek helyett azt a neoliberális gazdaságpolitikát, ami egyébként kritikátlanul kiszolgálja a gazdasági érdekeket, addig a magyar munkavállalók sorsa továbbra is sanyarú. Szeretném elmondani, hogy nem az a baj, hogy gazdasági fejlesztést akarnak. Az a probléma, hogy ezt a munkavállalókkal akarják megfizettetni.

Érdemes végigmenni ezen a kérdésen. A 2012-es munka törvénykönyvében heti 72 órás munkavégzést tettek volna jogszerűvé  ezt később persze az EU nyomására csökkentették 48-ra , teljes mértékben ellehetetlenítették a sztrájkot, a munkavállalói érdekképviselet legerősebb eszközét, de azt gondolom, beszélhetünk a kafetéria ellehetetlenítéséről is.

Úgyhogy marad a kérdés, tisztelt államtitkár úr: miért a multik profitját képviseli a magyar kormány a munkavállalókkal szemben? Valamint: mikor érti már meg végre a kormány, hogy csak megbecsült munkavállalókkal lehet sikeres Magyarország, és megbecsült munkavállalók nélkül Magyarország versenyképessége elképzelhetetlen? Köszönöm szépen. (Taps az LMP, a DK és a Párbeszéd soraiban.)
Felszólalások:  Előző  140 - 142  Következő    Ülésnap adatai