Készült: 2020.09.19.05:37:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

203. ülésnap (2001.04.20.), 140. felszólalás
Felszólaló Dr. Mánya Kristóf (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  140  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MÁNYA KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtáraim! Kétperces hozzászólásban hadd reagáljak Schvarcz Tibor és Kökény Mihály képviselő urak alkotmányossági aggályaira, ami az általános vitában már többször elhangzott. Hadd idézzem föl, hogy az Alkotmánybíróság 1995-ös vagy 1996-os döntése a tekintetben - és csak e tekintetben - nem engedi meg az egészség-szakellátási kérdések kormányrendeleti szabályozását, amennyiben az önkormányzati kötelezettséget sért.

Ebben a törvényben a 2. § egyértelműen azt mondja, hogy a települési és a megyei önkormányzatok egészségügyi szakellátási kötelezettségüket a 2001. január 1. napján rájuk érvényes normatív kapacitáslekötési megállapodásaik szerint látják el. Tehát itt nincs érintve egyáltalán az önkormányzatok ellátási kötelezettsége, azt a törvény szintjén szabályozza, tehát ilyen értelemben alkotmányos.

A másik kérdés, ami itt épp az előbb felvetődött, az, hogy regionális szinten kellene ezeket az egyeztető fórumokat végezni és a Magyar Orvosi Kamara részvételével. E tekintetben nekem azért aggályaim vannak. Talán tetszenek emlékezni, négy évvel ezelőtt a világbanki fejlesztési pályázatok kapcsán bizony egy hasonló regionális együttműködés szintjén kellett volna a Magyar Orvosi Kamarának bizonyos rövid távú fejlesztési kérdésekben állást foglalni. Az élet bebizonyította sajnos, hogy ezek az egyeztetések abszolút nem voltak sikeresek. Nem voltak sikeresek, és itt sem lennének sikeresek, képviselőtársaim, mindenekelőtt azért, mert a Magyar Orvosi Kamara megyei felépítésű, mint tudják; ha pedig megyei felépítésű, mindegyik megyei orvosi kamara nyilvánvalóan a saját megyei intézményrendszerét képviseli, mint ahogy ez történt 1997-ben is.

Köszönöm szépen, majd folytatom. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  140  Következő    Ülésnap adatai