Készült: 2020.09.20.16:18:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

196. ülésnap (2001.03.27.), 450. felszólalás
Felszólaló Dr. Mánya Kristóf (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  450  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MÁNYA KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Schvarcz Tibor képviselőtársam, egyáltalán nem félek attól, hogy úgy fog eltelni ez a 14 hónap, hogy nem fog történni semmi, ez a mai nap is már egy jelentős esemény, de ahhoz, hogy a dolgok előremenjenek, kormánypárti és ellenzéki oldalon is legalább az alapfogalmakban azonos értelmezést kell adni a dolgoknak.

Például most azt mondja Schvarcz Tibor képviselő úr - akkor beszéljünk a dologról -, hogy vertikális megközelítés. Schvarcz Tibor képviselőtársam, ha azt jelenti a vertikális megközelítés, hogy az EDDSZ, a SZEF és az összes érdekegyeztetést megcsinálom, és aztán megyek le a kórházak irányába, akkor én nem erről beszélek. Én arról beszélek, hogy problémaorientált megközelítés, tehát kiragadok három-négy olyan népegészségügyi kérdést, amelynek a prevenciótól a rehabilitációig az egész vertikumát fogom meg, ez jelenti a vertikális megközelítést, és sajnos Magyarországon ennek semmi hagyománya nincs.

 

 

(24.00)

 

Azért nincs, mert maga az orvos szakma sem érdekelt benne, kedves képviselőtársam, és ezt maga a politika is ritkán mondja ki, mert az orvos szakmát igazából nem tudtuk érdekeltté tenni a megelőzésben.

Ma Magyarországon erről kellene beszélni, ezért mondom, hogy holisztikus szemléletmód, mert ebben a törvényben végre népegészségügyi vonatkozású, az ÁNTSZ-jogosítványok lényeges bővítése van, és ez csak úgy elsikkad, erről sem beszéltünk. De beszéljünk erről is! Hogy is vannak ezek a szűrővizsgálatok, amelyeket az ÁNTSZ-nek kellett volna eddig többé-kevésbé koordinálni? Csomó civil szervezet benyomult és szűr, ahogy a miniszter úr az expozéjában részben említette, jelentős állami források tűnnek el, és ezeknek a szűréseknek nincs megfelelő programjuk, célkitűzésük. Ez egy óriási előrelépés, képviselőtársam, hogy végre bekerül egy törvénybe, hogy csak és kizárólag az ÁNTSZ kezdeményezhet szűrővizsgálatot, csak és kizárólag az ÁNTSZ ellenőrizheti azt, és végül az ÁNTSZ fogja koordinálni. Igen, ez egy kétmondatos törvényi elem, de nagyon jelentős, mert szemléletbeli változást fog hozni, és nem fordulhat elő az, hogy mindenféle ötletszerű szűrésekkel, a lúdtalptól elkezdve minden miatt, felkészületlen csoportok (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) állami pénzeket szereznek meg. Igen, kérem, ide kézi vezérlés kell, igen!

Köszönöm.

 
Felszólalások:  Előző  450  Következő    Ülésnap adatai