Készült: 2020.09.25.06:54:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

160. ülésnap (2000.09.27.), 242. felszólalás
Felszólaló Dr. Mánya Kristóf (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:48


Felszólalások:  Előző  242  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MÁNYA KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Nagyon örülök, hogy Keller László képviselőtársam visszajött a terembe, így elmondhatom neki, hogy némileg megdöbbenve hallottam azt a kijelentését, hogy az 1999. évi tb-költségvetés tanúsága szerint nem jártak volna jól a járulékfizetők, esetleg egy bizonyos államigazgatási személy járt volna jól; kicsit személyeskedő jelleggel, de nem az én dolgom ezzel foglalkozni. Azzal sokkal inkább, Keller László képviselőtársam, hogy ha megnézzük azt a közelmúltban kiadott OEP-jelentést, amely a járóbeteg-gyógyszertámogatás alakulását mutatja az elmúlt négy évben, de inkább azt mondom, hogy öt évben, hiszen 1995-től, a következő adatok derülnek ki.

1995-től 1998-ig, magyarán az ön államtitkársága alatt, ezek a támogatási százalékok meredeken nőnek, annyira, hogy a százalékos túllépése a gyógyszer-támogatási kasszának 30 százalékos volt 1998-ban. A most tárgyalt, 1999-es tb-költségvetés időszakában ez a túllepés, egyébként ez az előirányzatokból kiderül, nem több 15 százaléknál. A gyógyszertámogatás szintjén tehát látványos forrástakarékosságra került sor - igen, a járulékfizetők pénzéből, ezt nem kellene elfelejteni.

A másik dolog, ami szöget ütött itt a fejembe, azt mondja Kökény Mihály képviselő úr, hogy bizony, tanulságos lenne szerényebbnek lenni és a szakmával gyakrabban találkozni. A szakmával a miniszter úr, az államtitkár úr és még többen gyakran találkoztunk az elmúlt hetekben, hiszen éppen azért kellett találkozunk, mert az önök törvénye, az a hírhedt kórházbezárási törvény, még sajnos most is él, nem sokáig, három hónapig még él, és ennek kapcsán kórházigazgatók igen gyakran találkoznak miniszterrel, államtitkárral, kamaraelnökkel, képviselőkkel, és kérem szépen, ott igen egyetértő hangulat volt.

Szeretném az igen tisztelt Kökény Mihály képviselő úr figyelmébe ajánlani, hogy nem éreztük azokat a nagyon-nagyon kihegyezett, méltatlankodó véleményeket a forráshiány és egyáltalán a kórházak, akár a hbcs visszanormálása kérdésében és a többi, amit most itt elő tetszenek adni. Természetesen megszoktuk, hogy a tb-költségvetés vitájában mindig felfokozott várakozásokat kell kelteni, csak azért azt szeretném hangsúlyozni, ez egy kicsit visszaüthet. Mert, ha az előirányzatokat megnézik, és különösen megnézik 1999-ben, és reméljük, 2000-ben még inkább, az fog látszódni, hogy a támogatásokat egyre hatékonyabban tudja felhasználni az egészségbiztosítás. Én két percre kértem lehet szót, lehet, hogy ez most... A többit elmondom (Az elnök jelzi az idő leteltét.) a bejelentett felszólalásomban.

 
Felszólalások:  Előző  242  Következő    Ülésnap adatai