Készült: 2021.05.08.02:39:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2020.03.23.), 132. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Pénzügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  132  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A mai parlamenti ülésen már nagyon sok szó esett arról, hogy milyen gazdasági segítség lehet a családoknak, elsősorban, de ön kimondottan a gazdaságról, a vállalkozásokról kérdezett.Azt gondolom, hogy ahogy mondtam, Európában egyedülálló, hogy egy kormány egy hét alatt kettő döntéscsomagot is képes volt hozni annak érdekében, hogy megmentse a magyar vállalkozásokat, hogy segítsen azokon, akiken már látszik, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak, mert sajnos a koronavírus következményeit még gazdasági szempontból nem látjuk, hogy valójában ez milyen hatásokkal is fog járni az országra, a magyar gazdaságra.

Amit a kormány megtehetett eddig ezzel a két döntésével, annak a lényege az, hogy egyrészt adófizetési moratóriumot ad azoknak az ágazatoknak, azoknak a vállalkozásoknak, akik már láthatóan bajban vannak, így a turizmusnak, a vendéglátásnak, a szolgáltatásoknak, a kulturális szolgáltatásoknak és egyéb szolgáltató ágazatoknak is, amelynek a lényege az, hogy nem kell szociális hozzájárulási adót, magyarul járulékot fizetni. Ez 15 ezer vállalkozás mintegy 300 ezer foglalkoztatottját jelenti.

De nem kell 81 ezer kisvállalkozásnak az úgynevezett kata adóját megfizetnie jelen állapot szerint, hiszen ők is vélhetően, mivel kicsik és általában önfenntartók, nagyon nehéz helyzetben vannak, már lehet érzékelni, és a kormány ezért is döntött így.

(17.20)

De a segítségsorozat és -csomag tovább folytatódik, ami azt gondolom, újabb segítséget fog jelenteni a kisvállalkozói szektornak.
Felszólalások:  Előző  132  Következő    Ülésnap adatai