Készült: 2021.05.06.05:16:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2020.03.23.), 122. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Pénzügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt évben a lakossági hitelezés 17 százalékkal, míg a vállalati hitelezés 14,2 százalékkal bővült. Jellemző a gazdaságra és a családok életére is, hogy hitelekhez mertek újra nyúlni, hiszen biztonságban érzik a jövedelmük által magukat.Nagyon fontos dolog itt megjegyezni, hogy ezeknek a hiteleknek mindössze 1 százaléka devizahitel. El sem tudjuk képzelni, hogy ha a devizahitel aránya magasabb lenne, most mi történne ezekkel a családokkal, illetve vállalkozásokkal.

Igen, felismerte a kormány, hogy lépni kell, és egy olyan lépésre szánta el magát és döntött róla  az elmúlt hét szerdán jelentette be a miniszterelnök úr, ami Európában egyébként egyetlen, semmilyen más országban ilyen döntés nem született , hogy a teljes magánszektor teljes hitelállományára, illetve a teljes vállalkozási szektor bármely hiteleire vonatkozzon a moratórium.

Ennek nagyon nagy jelentősége van, hiszen 17 milliárd a bankszektornál a hitelállomány, amiből körülbelül 7000 milliárdot tesz ki a lakossági hitelállomány. Azzal, hogy lehetővé tettük a moratórium által, hogy december 31-éig nem kell fizetni, mintegy 2000-3000 milliárd forintnyira tehető az adott időszakra eső törlesztőrészletek nagysága a kamatokkal együtt.

Persze mindenki majd eldönti, hogy képese fizetni vagy nem; ajánlott azoknak, akiknek a jövedelmi helyzetük nem változik vagy megtehetik, hogy tovább fizessék. Mindenesetre lelki, érzelmi szempontból is egy hatalmas segítség az egész Magyarországnak, a családoknak, a vállalkozásoknak ez a döntés, hiszen így megnyugvást ad (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy ha nehezebb helyzetbe kerülnek, akkor is van egyféle megoldás legalább. (Az elnök ismét csenget.) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai