Készült: 2020.07.08.07:45:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

337. ülésnap (2013.12.16.), 358. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  358  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a képviselő hölgyeknek és uraknak, illetve csak uraknak a hozzászólást, akik hozzászóltak itt a vitában.

Maga a törvényjavaslat egy intézményrendszert állított volna föl helyettes államtitkárral és Kttv.-módosítással, statútum-, illetve státustörvény-módosítással. Ennél a vita kicsit szélesebb körű volt. Én úgy gondolom, hogy az elmúlt egy-két év bizonyította, hogy Magyarország igyekszik a lehető legnagyobb mértékben felhasználni az EU-s forrásait, és mindemellett a lehető legszigorúbb követelményeket is támasztja, hiszen több ezer cég esetében, ahol nem volt tisztázott a tulajdonosi szerkezet, ott szerződésbontásra kerül sor, úgyhogy semmifajta off-shore céghez így legálisan pénz Magyarországon nem kerülhet az EU-s források közül. Így hajtjuk végre az alaptörvénynek azt az előírását, hogy semmifajta közösségi forráshoz nem juthatnak hozzá azok, akiknek tisztázatlan a tulajdonosi háttere vagy a felhasználás körülményei.

Másrészről különösebb kritika nem illette azt az új, ezen javaslat lényegét, gerincét képező, új előírást, amely szerint helyettes államtitkári szinten tárcánként egy-egy felelőse lenne az európai uniós pénzek felhasználásának, a szabályosság nyomon követésének, mindezt egy miniszterelnökségi koordináció mellett. Tehát mivel a vita más területekről szólt, ezért úgy gondolom, hogy ezzel itt elég sokan egyet tudnak érteni, hogy ez a szervezetrendszer áll föl, amelyik az első csonka ciklus és a második teljes ciklus között van, és azokat a forrásvesztéseket, amelyeket ezelőtt három évvel, két évvel el kellett hárítani, a mostani szervezetrendszerben igyekeztünk elhárítani, de bízunk benne, hogy ott egy kevésbé tűzoltó jellegű, hanem inkább egy szakmai és jól ütemezett munka zajlódhat.

Úgyhogy én okkal bízom benne, hogy mivel a javaslat tartalmát kritika az ellenzéki padsorokból sem illette, hanem csupán egyéb anekdoták kerültek elő, illetőleg a szokásos politikai adok-kapok ment az európai uniós pénzek kapcsán, ezért majd a javaslatot holnap támogatni tudják.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  358  Következő    Ülésnap adatai