Készült: 2020.07.13.23:29:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

335. ülésnap (2013.12.10.), 22. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, 2004. december 5-e előtt szerintem senki nem gondolta volna, hogy egy népszavazáson születhet olyan siralmas eredmény, mint ami született. Azon az estén senki sem gondolta volna, hogy ilyen gyorsan, pár éven belül mégis megteremtődik a határon túli magyaroknak a kettős állampolgárság lehetősége. 2011. január 1-jén ez megteremtődött. Nagy büszkeség számomra és örök élmény, hogy én vehettem át az első állampolgársági kérelmet, kettős állampolgársági kérelmet.

De 2011. január 1-jén kevesen gondolták, pontosan 3-án - hiszen az volt az első munkanap -, kevesen sejtették volna, hogy az ötszázezredik állampolgársági eskü is megtörténik már 2013 végére.

(9.50)

Bízunk benne, hogy ha majd visszatekintünk 2023-ból, mondjuk, erre a 9 éves periódusra, akkor azt fogjuk mondani, hogy egy nagyon fontos lépés volt a nemzet egyesítésében, a nemzet történelmében, és ha hosszú távon nézzük Magyarország történelmét, akkor ez a fajta közjogi döntés igenis egy eltörölhetetlen jegyet adott a magyar nemzetpolitika területén.

Valóban jó az, hogy egy évtizeden belül, 9 év alatt az elutasításból az 500 ezer fővel bővült nemzeti közösséghez érkezhettünk el, ez biztató. Ha a magyarság történelme olykor-olykor meg is bicsaklik, de az összefogás, az összetartozás-tudat mindennél erősebb, és mivel az emberek utána ez irányú igényüket igencsak erősen kifejezték és a magyar politika szekere is megfordult, ezért megvalósulhatott a nemzet közjogi egyesítése.

Összesen 90 országból érkeztek egyszerűsített honosítási kérelmek, a legfiatalabb egy nagyon kicsi csecsemő volt, a legidősebb pedig egy 104 éves idős ember, aki kérte a kettős állampolgárságot, és meg is kapta. Az 500 ezer letett eskü mellett már ott van 540 ezer kérelem, hiszen folyamatosan, töretlenül érkeznek a kettős állampolgársági kérelmek. Sokan azt gondolták, hogy az elején lesz egy nagy boom, egy nagy kérelemdömping, amikor sokan jelentkeznek és sokan igénylik a kettős állampolgárságot, de azt láthatjuk, hogy ez folyamatos. Minden területen és folyamatosan, nem csökkenő lelkesedéssel kéri ki-ki a saját maga magyar állampolgárságát, ezt mindenki nyomon is követheti az allampolgarsag.gov.hu honlapon, hiszen teljes átláthatóság mellett zajlik ez az eljárás.

Nagyon fontos próbatétele volt ez a magyar közigazgatásnak. Ez nem pusztán egy jogszabályok által szabályozott folyamat, hanem ezt csak azonosulással, lelkesedéssel és honfiszeretettel vagy hazaszeretettel lehet megtenni. Így sikerült az, hogy nem voltak kígyózó sorok, nem voltak elmaradt határidők, nem voltak késlekedések, hanem mindenki körülbelül egy bő három hónap alatt megkapta egy egyszerű eljárásban a maga magyar állampolgárságát, ha bizonyította, hogy a felmenője magyar állampolgár volt, nyelvtudását igazolta, büntetlen előéletű volt, és nem sértette sem a közbiztonságot, sem Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit az ő magyar állampolgársága.

Igyekeztünk ezt még időközben tovább egyszerűsíteni a Magyary-program keretében, mind az anyakönyvi, mind az állampolgársági, mind a személyiadat és lakcím-nyilvántartási eljárásokat egyszerűsítettük, hogy minél rövidebb, minél egyszerűbb legyen az állampolgárság megszerzése.

Ez főleg a diaszpóra magyarságának jelentett nagy segítséget, de a Kárpát-medencében élő magyarok számára is egyszerűsítette az eljárást. Ezért sikerült ilyen sok magyar állampolgárnak letenni az esküt.

Néhányan óriásit tévedtek, amikor azt gondolták, hogy egy percnyi politikai érdek 9 évvel ezelőtt felülírhatja az ezeréves lelki közösség erejét. Szerencsére a magyar nemzet összetartozás-tudata és a közösségeink elválaszthatatlansága felülírta percembereknek, percnyi figuráknak a pillanatnyi politikai tőke, a pillanatnyi ellentmondás és feltűnősködés miatti vágyát. Éppen ezért örülünk, hogy ezt a hibát sikerült orvosolni.

Ahogy képviselő úr is mondta, az állampolgárság teljes, hiszen választójog is társul hozzá. Most már kettős állampolgártársaink november 1-je óta az interneten is regisztrálhatnak, és bízunk benne, hogy minél többen fognak is. Most országgyűlésnek nevezzük ezt a közösséget, ahol vagyunk, hiszen az ország polgárai választották meg a képviselőket a parlamentbe. A következő választásokon azonban nemcsak az ország területén élő polgárok, nemcsak az állampolgárság területi elve számít, hanem az egész nemzet választhatja meg a 2014-től összeülő országgyűlés tagjait, ezért mondhatjuk, hogy ez már nemcsak országgyűlés, de nemzetgyűlés is lesz.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai