Készült: 2020.07.12.22:10:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

335. ülésnap (2013.12.10.), 12. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Csak a válaszadó személye lehet önnek meglepetés, szerintem a válasz tartalma már kevésbé.

A vízenergia hasznosítása elsősorban vízgazdálkodási, árvízvédelmi és környezetvédelmi kérdés, ezért a vízgyűjtő gazdálkodásban prioritást kell adni ezeknek az érdekeknek. Éppen ezen megfontolások miatt, továbbá a kinyerhető energia csekély mennyiségére tekintettel újabb, nagy vízlépcsők, nagy duzzasztóművek telepítésének lehetőségével az ágazati dokumentumok jelen pillanatban Magyarországon nem számolnak.

A vízerőművek leginkább decentralizáltan, saját energiafelhasználás céljából jelenthetnek hatékony, gazdaságos és környezetbarát megoldást. Amennyiben a vízerőmű telepítése során a környezetvédelmi és vízgazdálkodási szempontok érvényesítésre kerülnek, akkor a vízenergia az egyik legtisztább energiaforrás, ami ezen túlmenően kiválóan szabályozható, így a villamosenergia-rendszer szabályozhatóságához is hozzájárul.

A vízenergia-felhasználás tekintetében tájékoztatom, hogy Magyarország megújulóenergia-hasznosítási cselekvési terve a vízenergia vonatkozásában a kisebb folyók szabályozhatóságában fontos szerepet betöltő, már meglévő duzzasztókba beépíthető, úgynevezett törpe vízerőművekkel, valamint folyómedrekbe telepíthető, 100-500 kilowatt energia teljesítményű, úgynevezett átáramlásos turbinák fejlesztésével számolt. A törpe vízerőművek telepítését a vízgyűjtő-gazdálkodási tervek keretei közé illesztve kell megvalósítani terveink szerint.

A fentiekkel összhangban a közelmúltban létesült a Murán egy innovatív törpe vízerőmű, valamint megújult a felsődobszai és a békésszentandrási erőmű is. De mindezek kisebb mértékűek voltak. Mint ahogy mondtam, szeretném meg is ismételni: újabb nagy vízlépcsőket, duzzasztóműveket Magyarország nem tervez létrehozni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai