Készült: 2020.07.10.19:34:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

334. ülésnap (2013.12.09.), 4. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Mindenképpen fontosnak tartom én is leszögezni, hogy azok az esetek, amelyeket ön említett az elmúlt hetek vagy hónapok híreiből, szörnyű esetek. Azokra, akik gyermekükkel vagy bármilyen más kiszolgáltatott személlyel szemben - legyen az gyermek, gyengébb nő, legyen az idős, magatehetetlen ember - alkalmaznak erőszakot, az új büntető törvénykönyvünk is szigorúbban sújt le. Az időskorúak számára számtalan új garanciát jelent az új büntető jogszabály pontosan azért, hiszen kihasználják, hogy az illető lényegében védekezésre képtelen állapotú. Ha a saját maguk által fontosnak vagy igaznak tartott egyes vélekedéseket vagy bármilyen konfliktust azzal kívánnak feloldani, hogy megverik az illetőt, aki nem ért velük egyet, vagy akire rá akarják erőltetni az akaratukat, az elfogadhatatlan. Az államnak itt sokkal hatékonyabban kell fellépnie.

Hatékonyabban léphet fel a rendőrség, hiszen több rendőrünk van, mint három évvel ezelőtt. Hatékonyabban léphet fel az ügyészség, hiszen súlyosabb ügyekben tud vádat emelni, mint korábban, a büntető törvénykönyvünk szigorúbban sújt le. Bízunk benne, hogy a bírósági ítéletek is ebben az esetben elrettentőek lesznek mindenki számára. Maga a gyermekvédelmi intézményrendszer a kormányhivatalokban, egy egységesebb szervezetbe betagozódva hatékonyabban tudja felderíteni azokat az eseteket, ahol valóban a legnagyobb probléma, hogy ritkán kerülnek elő, mert sokan félnek attól, vagy nem is tudják igazából ezeket az eseteket felderíteni.

Ami az egyes konkrét eseteket illeti, nem három évvel ezelőtt kezdődtek ezek a problémák. De három évvel ezelőtt egy ilyesfajta intézkedéssorozat indult, legyen szó akár arról, hogy a büntető törvénykönyvünkben most már benne van a párkapcsolati erőszak mint igencsak szigorúan büntetendő tényállási komplexum, egy összetett tényállás. Egyrészt jelenti az illető személynek a sanyargatását, sőt a fizikai bántalmazáson, az anyagi kiszolgáltatottságon túlmenően a lelki terrorizálást is a büntető törvénykönyvbe emelte már ez a parlament; szemben azzal, hogy az elmúlt húsz évben és a korábbi években is ez a probléma mindenki számára ismert és ismerős lehetett, de az előző időszakokban senki nem lépett. Ez a kormányzat azonban lépett, törvényt alkotott. Ez az egyik része az intézkedéssorozatnak.

(13.10)

És ne feledjük el, hogy rengeteg gyermek is - ahogy ön is a szigetszentmiklósi esettel kezdte - áldozatául esik ezeknek a bűncselekményeknek. Talán kevesen gondolnák itt a parlamentben is, hogy tízezer gyermek szenved el minden évben valamilyen traumát egy bűncselekménnyel kapcsolatban - ez lehet akár szexuális bűncselekmény, erőszakos bűncselekmény -, és ő maga sértettje vagy szemtanúja ennek.

Még egy traumát jelentett a korábbiakban számunkra, hogy a büntetőeljárás során ezt újra el kellett hogy mondják, újra el kellett hogy meséljék a rendőröknek vagy az ügyészeknek, akik kihallgatták őket. Éppen ezért hoztunk létre gyermekmeghallgató szobákat, éppen ezért fogadott el itt a parlament is nemcsak a nők elleni, párkapcsolati erőszakról törvénymódosítást, de a gyermekekkel szemben elkövetett erőszakkal is, az eljárást számukra gyermekbarátabbá tevő módosításokat: a szobák sokkal inkább gyermekbarát kialakításúak, a kérdésfeltevés olyan kell hogy legyen, amit a gyermek jobban ért, természetes megvilágításban kell meghallgatni, nem lehet túlzsúfolt az a terem, csak 2-3 személy lehet ott. Ezek mind fontos előrelépések pontosan ezekben az ügyekben.

Ami a politikai konzekvenciákat illeti: sok hasonló eset és vád azért felmerült a korábbiakban is vagy ebben a ciklusban is, más pártoknál is, korábbi esetekben is, mint amit ön mondott az egyik képviselőtársunkkal kapcsolatban, de ilyen egyértelmű konzekvenciája, hogy a frakció azonnal lépett, és sem a frakciójának, sem a pártjának már nem tagja, igencsak ritka volt az előző időszakokban. Ha tehát azt keresi, hogy ki az, aki fellépett ezzel a jelenséggel szemben hatékonyan, nemcsak az általánosságok szintjén, nemcsak a törvények szintjén, nemcsak a mindenkire érvényes normák szintjén, hanem a frakción belüli közösség, értékközösség felrúgása tekintetében is, akkor a Fidesz-KDNP-t találja olyan frakcióként, amely egyértelműen és gyorsan lépett, és nem tűrt meg a soraiban semmilyen olyan bűncselekményt, amely ilyen kiszolgáltatott embereknek a bántalmazásával párosult. Tehát határozott fellépést láthatott képviselő asszony ebben az esetben is.

Ami pedig az emberi jogokat illeti: ön is tudja, hogy az alaptörvényünk kifejezetten említi a nőket, a gyermekeket is mások mellett, akik kifejezetten védendő célcsoportok, az alaptörvénynek pedig az alapjogi listája, azok az emberi jogok, amelyek szerepelnek benne, az európai alapjogi charta bázisán jöttek létre. Magyarország Alaptörvénye az egyik első alaptörvény, amely az Európai Unióban úgy született, hogy ezen közös értéklista alapján, közös emberi jogi felsorolás alapján kerültek be az alaptörvényünkbe.

Én tehát úgy gondolom, hogy a kiszolgáltatottaknak igenis van mire pozitívan gondolniuk majd az emberi jogok napján, azaz a holnapi napon.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai