Készült: 2019.11.20.12:26:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

160. ülésnap (2000.09.27.), 60-62. felszólalás
Felszólaló Dr. Kovács Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Önkormányzati bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:44


Felszólalások:  Előző  60 - 62  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOVÁCS ZOLTÁN, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Mielőtt a bizottsági véleményt elmondanám, egy észrevételt engedjen meg. Amikor a miniszter úr beszélt, a felirat nem helyesen jelent meg: polgári szolgálatokat felügyelő miniszter - ez egy teljesen más kategória. Azt majd ki kellene javítani, úgy gondolom.

 

ELNÖK: Köszönjük, képviselő úr, ki fogjuk javítani.

 

DR. KOVÁCS ZOLTÁN, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: A bizottsági véleménnyel kapcsolatosan szeretném elmondani, hogy az önkormányzati és rendészeti bizottság mint első helyen kijelölt bizottság megtárgyalta a 3038. számú törvényjavaslatot. Abban teljes egyetértés volt a bizottság tagjai között, hogy a szervezett bűnözés elleni küzdelem stratégiai jelentőségű, és még hatékonyabbá teendő az elkövetkezendőkben a vele szembeni fellépés; abban már különböztek a vélemények, hogy milyen módon és milyen formában történjék meg ez a fellépés. A bizottság többsége úgy gondolta és úgy látja, hogy a jelenleg tíz szervezet által ellátott tevékenység javítandó, illetve maga a rendszer is megreformálandó. A jogszabályi környezet az elmúlt időszakban mind a kormány, mind a parlament által megváltozott, tehát a szervezet is ehhez igazítandó, illetve javítandó.

A többség egyetértett abban, hogy feltétlenül kiküszöbölendő a jelenleg ebben a körben nyomozó, felderítő szervek közötti párhuzamosság, gyorsítandó az információáramlás, illetve rendszerezni, elemezni kell ezeket az információkat, és adott esetben, ha lehetőség van rá, még a kriminalisztika, a kriminológia tudományát is segítségül kell hívni.

A központ a törvényjavaslat szerint egy független, ezektől a szervezetektől teljesen független, de azokkal on line kapcsolatban lévő szervezet, amely egy komoly számítógépes bázis kiépítésével látja majd el a feladatát.

Az előterjesztő részéről, illetve a bizottsági ülésen elhangzott nemzetközi példák bizonyítják, hogy van ehhez hasonló megoldás, az ENSIS nevű angol szervezet példáját hozták fel az előterjesztők a bizottság ülésén. Ezt a többség megfelelő példának ítélte meg arra, hogy hasonló módon lehet nálunk is létrehozni ezt a szervezetet. Úgy gondoljuk, hogy ez az eurokonformitást is biztosítja.

Amiről a miniszter úr is szólt, szintén előjött a bizottsági ülésen, miszerint a kormány törvényben kívánja szabályozni ezt a központot, és ilyen módon elkerülhető az a helyzet, amelyet az előző kormány idején a KBI egy kormányhatározattal történt felállítása hozott létre.

 

 

(12.40)

 

A bizottság többsége nem osztotta az adatvédelmi biztos ajánlásában foglaltakat, hiszen azok egy része beépítésre került a törvényjavaslatba, a fennmaradó, illetve - úgy látta a többség - az oda be nem épített javaslatok nem feltétlenül szükségesek, hogy beépítésre kerüljenek. Erre figyelemmel az önkormányzati és rendészeti bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta a törvényjavaslatot, és többségi szavazással így döntött.

 
Felszólalások:  Előző  60 - 62  Következő    Ülésnap adatai