Készült: 2020.10.21.12:51:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

90. ülésnap (2011.05.10.), 351. felszólalás
Felszólaló Dr. Kocsis Máté (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 3:59


Felszólalások:  Előző  351  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOCSIS MÁTÉ (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A vita eleje óta eltelt hozzászólásokban tulajdonképpen nagy újdonság nincs. Én azt gondolom, hogy amit az elején elmondtam, azt most muszáj vagyok megismételni, szükséges megismételni.

Ahogy önök is, én is és mi mindannyian, tele vagyunk véleménnyel, állásponttal, javaslattal a Gyöngyöspatán kialakult helyzet, ügy kapcsán.

(18.00)

Egyes pontjaival a vitának akár egyet is értünk, például Nyakó képviselőtársam most elmondott szavainak egy részével - és ezt fontosnak tartom megismételni egyfajta zárszóként -, hogy valóban nem kizárólag közbiztonsági problémáról van szó, és jó is, ha kerüli a bizottság azt a látszatot majd és valamennyi felelős parlamenti politikus, minthogyha csak arról lenne szó. Egyáltalán nincs így.

Ugyanakkor annak az összekeverése, hogy mit lehet kezdeni azzal a helyzettel, amely a Gyöngyöspatán kialakult helyzetig vezetett, tehát az alapállapotok megoldására milyen javaslatokat kell tenni, az nem feltétlenül összekeverendő a konkrét gyöngyöspatai, szerintünk több oldalról uszító cselekményekkel. Azt sem vitatom, és szeretném jobbikos képviselőtársaim számára is világossá tenni, hogy ez a bizottság nem mondta, nem is mondja és remélem, nem is fogja mondani, hogy egyébként az alapproblémának a megoldásától eltekinthet a mindenkori magyar politika.

Értelemszerűen azt is fel kell majd tárnunk, hogy hol vannak ennek a gyökerei. Ami ennél sokkal fontosabb, és ezzel hadd utaljak megint az eseti bizottság formájára, hogy én abban bízom, hogy a bizottság valamennyi tagja arra fog törekedni, hogy a 150 nap letelte után egy olyan jelentést készítsen, amely nemcsak világossá teszi minden politikai párt, minden közéleti szereplő vagy akár a hazai vagy külföldi sajtó nyilvánossága számára, hogy mi történt, hanem érdemi javaslatokat is meg tud az irányban fogalmazni, hogy több ilyen eset az amúgy közbiztonságilag nehéz helyzetben lévő településeken ne fordulhasson elő.

Én arra kérem önöket, hogy tekintettel arra, hogy ez a vita valóban, ha a tartalmában megnyitottuk volna, még ennél is jobban, mint ahogy ma megnyitottuk, eltartana talán péntek délutánig is itt egy ültő helyünkben, vegyenek részt ebben a bizottságban, tegyenek ott javaslatokat, akár a meghívottak személyére is, utalnék szintén egy jobbikos hozzászólásra. Én azt hiszem, hogy a kormányzó pártoknak nem érdekük az, hogy ne derüljön ki az igazság.

Azt a mondatot viszont, hogy a mi felelősségünk lenne a kialakult helyzet, egy legutóbbi hozzászólásra utalva, azt ismételten, sokadszorra a vitában szeretném visszautasítani. Nehéz napirendet tárgyaltunk, hiszen valóban nem pusztán egy bizottság felállításáról van szó, hanem egy olyan ügyről, amely megmozgatta manapság a közvéleményt, a sajtót, a hazait, a külföldit is, és egy olyan jelenségről, amelyben, ha jól érzékeltem a vita során, valamennyi pártnak ilyen vagy olyan pontokon eltér az álláspontja annak a kialakulását vagy megoldási javaslatait illetően.

Én abban a reményben fejezném be a mostani mondandómat, hogy valóban ez a bizottság azt a célt fogja elérni, amely célt mi valójában szántunk neki, és köszönöm, hogy nem feltételezik első körben a rossz szándékot a bizottság létrejöttével kapcsolatban.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  351  Következő    Ülésnap adatai