Készült: 2020.07.16.14:57:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

49. ülésnap (2003.02.17.), 103. felszólalás
Felszólaló Tóth Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:28


Felszólalások:  Előző  103  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Három dologról szeretnék beszélni: az érettségiről és az iskolafelújításokról tett bejelentésről és a miniszteri sajtótájékoztatóról.

Február 11-én parlamenti hozzászólásában a miniszterelnök úr azt mondta: 2005-től biztosítjuk, hogy az emelt szintű érettségi egyben nyelvvizsgát is jelentsen. Nem kis meglepetést keltett a bejelentéssel, hiszen az érettségi vizsga jelenlegi szabályozása egyértelműen rendezi a nyelvi érettségi vizsga és a nyelvvizsga viszonyát, azaz ígéretként fogalmazta meg az érvényes jogszabályt. Sajtóhírek szerint a beszédét kormányülésen egyeztette a minisztereivel - így még érthetetlenebb a dolog, hiszen az oktatási miniszternek tudnia kellett volna, hogy amit a miniszterelnök úr újdonságként bejelentett, azt jó ideje jogszabály rögzíti.

Az oktatási tárca és a miniszterelnök közötti párbeszéd zavarát más is jelzi: ugyanebben a hozzászólásában jelentette ki, hogy a közoktatási intézmények 1-2 százalékában nincs meleg vizes mosdó vagy vízöblítéses WC.

 

 

(16.20)

 

 

Ezt az Orbán-kormány idején készült felmérésből tudhatja a miniszterelnök, és tudhatják a miniszterei. Ezt a programot igyekeznek úgy feltüntetni, mintha bármi közük is lenne hozzá, azon kívül, hogy nem állították le. Sajnos, olyan időket élünk, amikor már ennek is örülnünk kell.

Másnap Magyar Bálint ismertette a sajtóval az iskola-korszerűsítési programhoz kapcsolódó hitelprogramot. Mint tudjuk, a hitelre azért van szükség, mert az idei költségvetés katasztrofális helyzetet teremt az önkormányzatok számára. Ez magyarázza az újságírói kérdést: mi történik akkor, ha valamely önkormányzat nem tudja törleszteni a felvett hitelt, például azért, mert árvíz sújtja a régiót? A hangfelvétel szerint az oktatási miniszter a következőt válaszolta: nem kell tanuszodát építeni, ha jön az árvíz, mondhatnám viccesen. Ezen jót derült maga a humorforrás és a jelen lévő többi kormánytag is. A megjelent újságírók döbbenten hallgattak.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Nem érzi-e visszatetszőnek, hogy olyan ígéreteket fogalmaz meg, amelyek megvalósítása az előző kormányzati ciklusban már megkezdődött? Lehetséges, hogy ennyire tájékozatlan az ország ügyeit illetően? Elfogadhatónak tartja-e, hogy kormányának tagjai szerencsétlen sorsú emberek gondjain élcelődjenek?

Köszönöm a türelmet, elnök úr. Várom miniszter úr válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 
Felszólalások:  Előző  103  Következő    Ülésnap adatai