Készült: 2020.07.16.16:43:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

209. ülésnap (2005.03.29.), 311. felszólalás
Felszólaló Tóth Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:41


Felszólalások:  Előző  311  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Főigazgató Úr! A Paksi Atomerőműben 2003. április 10-én bekövetkezett súlyos üzemzavarról az atomerőmű folyamatosan tájékoztatta a környékbeli települések polgármestereit és a települések lakosságát, illetve sajtóközlemények útján az egész ország közvéleményét. Nem rémhírekkel; időnként sajnos azok is becsúsztak, mint ahogy Józsa képviselőtársam mondta, hanem igyekeztek a tényeket közölni.

A lakosság bizalommal tekint az atomerőműre helyben és országos szinten is. Az atomerőmű lakossági elfogadottságát mérő közvélemény-kutatások szerint a pozitív válaszok aránya az elmúlt esztendőkben 63 és 80 százalék között mozgott, míg 2003 júniusában ez az arány 73 százalék volt. Ez azért nagyon fontos, mert - mint tudjuk - ez két hónappal a sajnálatos esemény után volt, és máris 73 százalékos mutató volt, ami az országos átlagot mutatja és nem az atomerőmű tövében, környezetében lévő településekét; ott ez a szám még ennél is jobb.

Az üzemzavarról, annak értékeléséről az Országos Atomenergia Hivatal is folyamatos tájékoztatást adott közleményeiben, illetve a hivatal munkatársai készséggel álltak a sajtó rendelkezésére. Jó példa erre, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői csoportjának jelentését haladéktalanul nyilvánosságra hozta, azt mindenki számára hozzáférhetővé tette a hivatal.

Az Országos Atomenergia Hivatal az üzemzavarral összefüggésben a parlament illetékes bizottságainak is rendelkezésére állt. A környezetvédelmi bizottság ülésein két alkalommal is részletes beszámolót tartott. Az üzemzavar körülményeinek felderítésére alakult eseti vizsgálóbizottság munkáját az átadott dokumentumokkal és személyes részvételükkel segítették a hivatal munkatársai.

Tisztelt Országgyűlés! Ha az atomerőműről, az atomenergiáról beszélünk, feltétlenül meg kell említenünk a ma mindannyiunkat foglalkoztató egyik legfontosabb problémát, az üzemidő-hosszabbítás problémáját. Úgy tűnik, hogy ma Magyarországon egy picit azok lettek hangosabbak - bár hozzáteszem, nagyon kevesen vannak -, akik ilyen vagy olyan okok miatt nemigen támogatják az atomenergia jövőbeni felhasználását.

Hogy milyen jövő vár az atomenergiára Európában és hazánkban, arra engedjék meg, hogy az egyik újság egyik cikkéből idézzek, ami számomra abszolút elfogadható. “A világ folyamatosan növekvő energiaszükségletét a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével csak újabb atomerőművek építésével lehet kielégíteni.ö - állították szakértők egy párizsi konferencián, amelyen 74 ország vett részt, köztük a Magyar Köztársaság minisztere is. Egyébként a napokban volt ez a párizsi konferencia. A nukleáris erőművek állítják elő az Európában felhasznált elektromos energia egyharmadát. Finnországban még az idén megkezdik egy új reaktor építését. Franciaországban 2007-ben indul egy új generációs atomerőmű építése. Magyarország villamosenergia-termelésének tavaly 36 százalékát a Paksi Atomerőmű adta, annak ellenére, hogy nem folyamatosan működött a négy blokk, tehát ez a szám is még kedvezőbb lehet. A Paksi Atomerőmű Rt. középtávú tervei között szerepel a blokkok élettartamának 2032-2037-ig való meghosszabbítása és a teljesítmény növelése.

Tisztelt Képviselőtársaim! Számomra ez a jövő, és nagyon remélem, hogy nem csak számomra. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  311  Következő    Ülésnap adatai