Készült: 2020.07.11.22:50:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

130. ülésnap (2004.03.09.), 133. felszólalás
Felszólaló Tóth Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Oktatási bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 3:47


Felszólalások:  Előző  133  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH FERENC, az oktatási és tudományos bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A kábítószer-probléma visszaszorítására nemzeti stratégia az Orbán-kormány alatt készült. A program megalapozottságát mutatja, hogy széles egyetértéssel találkozott az Országgyűlésben a 2000-ben történt elfogadásakor. A stratégia az első jelentős állomása a kábítószer-fogyasztás megelőzésére, a kábítószer-terjedés megállítására tett állami szintű lépéseknek. A stratégiai programban foglaltak megvalósítása már akkor megkezdődött. A feladat fontosságát mutatja, hogy a megvalósítását helyettes államtitkári szinten kezelte a minisztérium.

Tisztelt Országgyűlés! A Medgyessy-kormány alatt jelentős változás következett be a kábítószer-probléma kezelésében: a kormány eddigi lépései igen ellentmondásosak, a stratégiai program megvalósítása elvesztette a korábbi határozott irányvonalát. A büntető törvénykönyv módosítására készült törvényjavaslat megpróbálta felpuhítani az e téren kívánatos törvényi szigort, és különösen kiszolgáltatott helyzetbe hozta volna a diákokat, éppen az iskolában. Ezt kétségtelenné tette az igazságügy-miniszter jogértelmezése a kínál, átad s a többi fogalmaira. Csak az ellenzék és a társadalmi szervezetek erélyes fellépésének volt köszönhető, hogy a törvénymódosításra mégsem az eredetileg tervezett, igen megengedő formában került sor, bár az elért eredmények korántsem tekinthetők megnyugtatónak.

Gyurcsány miniszter úr, nem sokat késlekedve, eltávolította a drogügyekért felelős, addig eredményesen dolgozó helyettes államtitkárt, mintegy jelezve, hogy irányváltás várható a drogstratégia területén is.

Ugyancsak vitatható az oktatási miniszter tevékenysége a drog elleni küzdelemben. A társadalmi felháborodást kiváltó szabályozás a pedagógusok titoktartásáról a szülőket zárta ki abból, hogy az iskoláktól megfelelő felvilágosításhoz jussanak, ha gyermekük drogfogyasztó vagy ilyen veszélynek van kitéve. Mindezt álságos módon úgy próbálta beállítani, mint a gyermekek, a fiatalok önrendelkezési jogának a kiteljesedését.

Felháborodást váltott ki Magyar Bálint azzal a tájékoztató anyaggal is, amely arról világosította fel a diákokat, hogyan játszhatják ki, előzhetik meg a droggal elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos szülői, iskolai, rendőrségi intézkedéseket. Ez a szóróanyag azt mutatta, hogy a drogfogyasztást és a droggal kapcsolatos bűncselekmények megelőzését, felderítését a miniszter nem pedagógiai feladatnak tekinti, hanem egy olyan jogvédő aktusnak, amelynek célja, hogy a diák megússza a drogozás családi, iskolai, jogi következményeit. Teljesen jogosnak tartjuk azt a szülői oldalról megfogalmazódó bírálatot, miszerint egy ilyen anyag a harmadik vagy ötödik lehet azok közül, amelyeket egy diák kezébe adnak, de semmi esetre sem az első.

Ugyancsak jogosnak tartjuk azt a szülői igényt, hogy egyetlen minisztérium se ostromolhassa olyan anyagokkal az iskolákat, a diákokat, amelyek nem kerülnek a szülő elé, és azokat nem hagyják jóvá. Megengedhetetlen ugyanis, hogy a szülők utóbb szembesülnek azzal, hogy elfogadhatatlan szemléletű anyag került gyermekeik kezébe.

A kormány tehát letért arról a pályáról, amelyet a nemzeti drogstratégia a számára kijelölt. Mindennél ékesebben beszél, hogy a stratégiaprogram területéről a megszorítócsomag 438 millió forintot von el - ez a program megvalósítására szánt éves keretnek csaknem a fele.

Mindezek fényében az oktatási bizottságban a jelentés elfogadását az ellenzék nem támogatta.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  133  Következő    Ülésnap adatai