Készült: 2020.07.05.22:32:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

106. ülésnap (2003.11.11.), 192. felszólalás
Felszólaló Tóth Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:46


Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Pedagógusszervezetek felmérései szerint az idei esztendőben több mint ezer, azaz minden nyolcadik iskolát, óvodát érintettek kisebb-nagyobb mértékben az átszervezések és az intézménybezárások. Amennyiben nem nő jelentős mértékben a közoktatási normatívák összege, a közoktatási intézményeket érintő bezárási és átszervezési hullám 2004-ben is folytatódik majd. Mivel a béremelésnek mind a fedezete, mind pedig a törvényi garanciája hiányzik a törvényből, így a béremelést nem, vagy csak jelentős számú, mintegy nyolcezer fő elbocsátása árán lehet megvalósítani.

A Fidesz jelentős, mintegy 100 milliárd forint összegű normatívaemelést javasol, amely biztosítja az intézmények biztonságos működéséhez és a pedagógusok keresetének emeléséhez szükséges forrásokat. Medgyessy Péter azt ígérte, hogy egyszeri jelentős béremelést adunk a pedagógusoknak - megtörtént -, majd országos átlagot meghaladó mértékben garantáljuk a bérek és más juttatások folyamatos növelését. Nézzük ezzel szemben a tényeket! 2004-ben nem nő a normatív támogatás összege; 2004-ben ismét 95-100 milliárd forint hiányzik majd az önkormányzatok költségvetéséből az oktatási feladatok ellátásához; nem lesz bérhikialap, ami 5-600 önkormányzat számára 7 milliárd forint kiesést jelent; módosul a közoktatási törvény úgynevezett 90 százalékos szabálya, amely mind ez idáig a normatív támogatás évről évre történő növekedésének garanciája volt. Az áfaváltozások, a jelentős gáz- és villanyáremelés miatt a működtetési költségek jövőre drámai mértékben emelkednek. Nincs sem fedezet, sem törvényi garancia a sokat emlegetett 6 százalékos béremelésre.

A pedagógusok körében nemes egyszerűséggel „ kannibálö pénznek nevezett összeg csak létszámleépítéssel, az említett nyolcezer álláshely megszüntetésével teremthető elő. Az adható minőségi bérpótlék szeptembertől 500 forinttal, az osztályfőnöki pótlék 855 forinttal emelkedik, amennyiben a fenntartó finanszírozza. Az intézkedések együttes bérnövelő hatása éves szinten 0,3 százalék. A Fidesz javaslata jelentősen, mintegy 100 milliárd forinttal kívánja növelni a normatív támogatást, amely biztosítja az intézmények biztonságos működését, a korábbi béremelés és a pedagóguséletpálya-modell újabb elemeinek fedezetét. Javaslatunk alapján például egy osztályfőnöki vagy intézményvezetői munkát vállaló pedagógus éves keresete 10-15 százalékkal emelkedhet. Ezen belül kiemelten kezeljük az esélyteremtés intézményeit: 11 milliárd forinttal emelnénk a kistelepülési óvodák és iskolák támogatását, és közel 5 milliárd forinttal többet biztosítanánk a kollégiumok számára.

Pár gondolat a felsőoktatásról. A megszorítások 2004-ben elérik a felsőoktatási intézményeket is: a 2003-2004. évi intézményi elvonás összességében mintegy 6 milliárd forint. Nincs fedezet sem a növekvő működési költségekre, sem béremelésre. Medgyessy Péter ígéretei között ez szerepelt: tízezer új kollégiumhelyet teremtünk, elindítjuk a “Kollégium 21ö programot, és ingyenessé tesszük az állandó lakhely és az iskola közötti utazást.

Ezzel szemben a tények: az intézmények támogatása 2,2 milliárd forinttal csökken, ami az idei 3,5 milliárdos elvonással együtt közel 6 milliárd forintot tesz ki. Ez azt jelenti, hogy az elvonás mértéke egyes intézményeknél elérheti az éves közüzemi költségek összegét. Nincs forrás a bérek emelésére; a Rektori Konferencia és a szakszervezetek három-négyezer fős elbocsátástól tartanak. A Nemzeti Kollégium Közalapítvány támogatása nulla forintra csökken, amely 2002-ben még 2 milliárd forint volt. Ahogyan 2003-ban, úgy 2004-ben sem épül egyetlen kollégiumi férőhely sem, pedig időarányosan már ötezernél kellene tartani.

Ezzel a sornak nincs vége, hiszen a felsőoktatási informatikai fejlesztésre szánt összeg 96 százalékkal, a felsőoktatási programok finanszírozása 44 százalékkal, a felsőoktatási kutatási programok támogatása 78 százalékkal csökken. Hiányzik a már megkezdett beruházások tervezett ütem szerint történő folytatásához szükséges fedezet, új beruházások elindítására egyáltalán nincs fedezet. Ez azt is jelenti, hogy a korábbi beruházások is drágábban valósulnak meg a csúszás miatt.

Javaslataink célja, hogy a felsőoktatás támogatása legalább a reálértékét megőrizze. Ennek érdekében javasoljuk, hogy a felsőoktatási intézmények támogatása 18,2 milliárd forinttal, azaz mintegy 12 százalékkal emelkedjék. A módosító javaslatnak köszönhetően biztosítható a felsőoktatásban dolgozók béremelésének, illetve az áremelkedések következtében megemelkedő fenntartási költségek fedezete. Javasoljuk az egyetemi oktatók garantált illetményének 6 százalékos emelését - módosító indítványunk ennek jogszabályi garanciáját is megteremti. Biztosítani szükséges a beruházások folytatásához szükséges forrást, amelynek érdekében a költségvetési tervezetben szereplő támogatási összeget 9,6 milliárd forintról 15,6 milliárd forintra javasoljuk emelni. Szükségesnek tartjuk a kormányváltást követően leállított kollégiumfejlesztési program újraindítását - e célra 2004-ben 6 milliárd forintot javasolunk fordítani.

A Nemzeti Kollégiumi Közalapítvány támogatására a 2002. évivel megegyező összeget, azaz 2 milliárd forintot javasolunk tervezni.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai